Priljubljenega bivšega ruskega guvernerja Sergeja Furgala obsodili na 22 let zapora

0

Rusko sodišče je priljubljenega bivšega ruskega guvernerja Sergeja Furgala danes obsodilo na 22 let zapora zaradi poskusa umora in organizacije dveh umorov pred več kot 15 leti. Furgal je vztrajal, da je nedolžen, njegovi podporniki pa trdijo, da gre za lažne obtožbe, katerih namen je umik priljubljenega guvernerja z oblasti.

Sodišče ga je spoznalo krivega za umor nekega poslovneža in nekdanjega policista v letih 2004 in 2005 ter za poskus umora še enega poslovneža, vodil pa naj bi tudi kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s pranjem denarja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Furgala so zaradi omenjenih obtožb aretirali leta 2020, potem ko je leta 2018 na regionalnih volitvah v regiji Habarovsk na ruskem Daljnem vzhodu na nezadovoljstvo političnih centrov v Moskvi presenetljivo zmagal s 70 odstotkov glasov proti kandidatu Kremlja iz vladajoče stranke Enotna Rusija. Takrat je bil rezultat razumljen kot izraz protesta proti odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da zviša starostno mejo za upokojitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njegova aretacija je leta 2020 sprožila večtedenske množične proteste v mestu Habarovsk, na katerih so zahtevali, da ga izpustijo iz zapora ali pa mu sodijo v Habarovsku in ne v Moskvi, kjer je bil sedaj 52-letni politik v priporu od aretacije.

Po obsodbi je majhna skupina Furgalovih podpornikov danes protestirala na trgu v mestu Habarovsk. “Niste vzeli svobode samo Furgalu, ampak tudi celotni regiji Habarovsk,” je dejal eden od protestnikov v videoposnetku, ki ga je objavil neodvisni medij Activatica.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen