Prihodnji teden v parlamentu: Poslancem se obeta miren počitniški teden

0

V za osrednjo in zahodno Slovenijo počitniškem tednu se poslancem obeta parlamentarno bolj miren teden. Se pa bo politični vrh v prihodnjem tednu na predvečer kulturnega praznika udeležil osrednje državne proslave v Cankarjevem domu. V DZ pa je za zdaj sklicana le seja odbora za infrastrukturo, člani bodo obravnavali predlog novele zakona o cestah.

Na klopeh članov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo tako vladni predlog novele zakona o cestah, ki odpravlja anomalije iz zakona, ki je posebno ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah razširila s tovornih vozil tudi na osebna vozila.

V zakonu o cestah, ki ga je DZ potrdil v začetku oktobra, so namreč poslanci s sprejetimi dopolnili posegli v po mnenju predlagateljev novele dobro delujoče in uveljavljene asistenčne storitve več kot 800.000 zavarovancev, ki teh storitev v primeru okvare ali poškodbe vozila na avtocestah ali hitrih cestah ne bi mogli več koristiti, saj je zakon zaostril pogoje na tem področju.

DZ je sicer zakon o cestah letošnjo jesen moral potrjevati dvakrat. Zaradi spornega člena o odvozu pokvarjenih in poškodovanih osebnih vozil z avtocest in hitrih cest so namreč državni svetniki na zakon izglasovali veto, DZ pa ga je vnovič potrdil po tem, ko je državna sekretarka Alenka Bratušek napovedala novelo zakona, ki bo to določbo odpravila.

Zasedanja drugih parlamentarnih delovnih teles in samega DZ za prihodnji teden niso predvidena. Politični vrh se bo sicer udeležil osrednje državne proslave v Cankarjevem domu v Ljubljani na predvečer kulturnega praznika, na kateri bodo slovesno podelili najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. V DZ pa so kulturni praznik obeležili že ta petek.

Časovnica dogajanja v parlamentu

TOREK, 7. 2.

14.00 seja DZ odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo obravnavali predlog novele zakona o cestah ter predlog stališča RS do predloga sklepa Sveta EU o podpisu sporazuma med EU in Japonsko o nekaterih vidikih storitev zračnega prevoza; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/q0UzGT

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen