Nove grozljive številke: Katastrofalni potres v Turčiji in Siriji zahteval več kot 17.500 življenj

0

V potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 17.500 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem je skupno število smrtnih žrtev preseglo število mrtvih po potresu v turški regiji Duzce leta 1999, ki je veljal za enega najhujših v zadnjih desetletjih.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obiskal mesto Gaziantep v bližini epicentra ponedeljkovega potresa in pri tem navedel, da v Turčiji po zadnjih podatkih beležijo več kot 14.000 mrtvih in več kot 60.000 ranjenih, medtem ko je v Siriji po uradnih podatkih doslej umrlo 3162 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podpredsednik Fuat Oktay je nato sporočil, da je v Turčiji doslej skupaj umrlo 14.351 ljudi.

Pod ruševinami tisočev zgradb, ki jih je v ponedeljek uničil potres, medtem ostaja ujetih še več deset, morda celo več kot sto tisoč ljudi, opozarjajo turški strokovnjaki. Iz vrste manjših krajev na najbolj prizadetem območju sploh še ni nobenih informacij, možnosti, da izpod ruševin rešijo še preživele, pa je vedno manj, saj je od potresa sedaj minilo že več kot 72 ur.

Španska tiskovna agencija EFE med drugim navaja enega vodilnih turških strokovnjakov za potrese, inženirja Ovguna Ahmeta Ercana, ki je dejal, da utegne biti pod ruševinami ujetih še do 200.000 ljudi. Po njegovem gre za eno najhujših naravnih katastrof na svetu.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Ko je turško regijo Duzce leta 1999 prizadel eden najhujših potresov v zadnjih desetletjih z magnitudo 7,4, je umrlo približno 17.000 ljudi, število žrtev tokratnega potresa je to glede na zadnje podatke že preseglo.

Ponedeljkov potres z magnitudo 7,8 pa je bil po jakosti enak potresu leta 1939, v katerem je umrlo okoli 33.000 ljudi in velja za najbolj smrtonosno naravno nesrečo v moderni zgodovini Turčije. Njegovo žarišče je bilo pri mestu Erzincan, le nekaj sto kilometrov severno od epicentra tokratnega potresa. Ta bi lahko po ocenah bonitetne agencije Fitch lahko povzročil gospodarsko škodo v višini do 4 milijarde dolarjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen