(Hrvaški sabor do jutra razpravljal o nezaupnici Plenkoviću) Hrvaški premier: Vlada je doslej dosegla vse temeljne strateške cilje!

0

V hrvaškem saboru so zgodaj davi končali 11-urno razpravo o nezaupnici hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Opozicija mu je v razpravi očitala korupcijo, vse slabši življenjski standard, prepočasno popotresno obnovo in vrsto afer, ki so v zadnjem času pretresle vlado. Poslanci bodo o nezaupnici odločali naslednji teden.

Gre za prvo glasovanje o nezaupnici Plenkoviću, odkar je leta 2016 postal premier. Zahtevo za njegov odpoklic je vložila stranka Domovinsko gibanje, podprlo pa jo je 33 opozicijskih poslancev.

“Na Hrvaškem ste ustvarili okolje Divjega zahoda, v katerem cveti korupcija in kjer mislite, da lahko delate, kar hočete, a ko na vrata potrka evropski javni tožilec, vidimo, da temu ni ravno tako,” je ob začetku razprave med drugim dejal vodja Domovinskega gibanja Ivan Penava.

Med drugim je bil kritičen glede prepočasne obnove po potresu v Petrinji. “Po dveh letih in treh zimah vse, kar smo videli, ko gre za obnovo, sodi v anale hrvaške nesposobnosti, ker smo bili priča aretaciji in zamenjavi ministra za gradbeništvo Darka Horvata, odstopu direktorja sklada za obnovo (Damirja) Vanđelića, premestitvi državnega sekretarja (Gordana) Hanžka in zamenjavi ministra (Ivana) Paladine pa tudi obnovi šestih hiš in prihodu ministra (Branka) Bačića, ki nas je obvestil, da načrt za obnovo ne obstaja,” je izpostavil Penava.

Plenković je poudaril, da je vlada doslej dosegla vse temeljne strateške cilje, ki si jih je zadala. Med njimi je izpostavil izgradnjo Pelješkega mosta, vstop Hrvaške v schengenski prostor in območje evra ter to, da “so leta 2022 premostili jesen in zimo, ko je eksistencialnemu obstoju grozila energetska kriza”.

“Demokratska praksa je, da poslanci lahko zahtevajo glasovanje o nezaupnici. Danes je eden od takšnih primerov in mi smo tu, da bi iz spoštovanja do sabora odgovorili na to, za kar imajo odgovorne mene osebno in s tem celo vlado. Ali se čutimo odgovorne? Da. Ali se čutimo izdajalce? Ne. Ali je ta razprava dolgočasna in naporna? Da. Zdaj bo še bolj dolgočasno za gledalce, ampak tudi to je demokracija,” je dejal.

Plenković je po koncu replik na svoj nastop po šestih urah zapustil sabor. Opozicija je potezo premierja ocenila kot pomanjkanja političnega poguma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen