Dr. Milan Zver in Romana Tomc s poslanskim vprašanjem glede kanala C0

0

(9. februar 2023) Saga z zloglasnim kanalom C0, ki poteka čez vodonosnik Kleče, ki predstavlja vir pitne vode za 300 tisoč Ljubljančanov, je dobila svoj odmev tudi Bruslju. Projekt namreč sofinancira EU, kljub številnim nasprotovanjem Ljubljančanov in negativnim mnenjem, ki ga je o projektu podal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Evropski komisiji sta poslansko vprašanje v zvezi z omenjenim projektom sedaj zastavila evropska poslanca dr. Milan Zver in Romana Tomc.

“Voda je skupna dobrina in omejen vir, ki ga je treba varovati in uporabljati na trajnosten način. Je pa pod pritiskom različnih sektorjev. Okvirna direktiva EU o vodah vzpostavlja pravni okvir za zaščito čiste vode v EU in zagotavljanje njene dolgoročne trajnostne rabe. Dopolnjuje jo bolj specifična zakonodaja, kot je Direktiva o pitni vodi,” sta poslanca zapisala v vprašanju. Izpostavila sta, da imamo v Ljubljani eno najkakovostnejših pitnih voda v Evropi, a da bi se lahko to prav kmalu spremenilo.

V gradnji je namreč sporni kanalizacijski kanal, ki povezuje odpadne vode iz bližnjih občin (Medvode in Vodice) in jih steka v centralno čistilno napravo Brod v Ljubljani. “Kanalizacijo naj bi nezakonito izvedla Mestna občina Ljubljana, ki je investitor in izvajalec, s sredstvi EU. Še huje, predstavlja tveganje za najhujšo ekološko katastrofo v Sloveniji,” v poslanskem vprašanju poudarjata poslanca. Problematično pa je, da se tovrsten projekt, ki je nezakonit in škodljiv ter že skoraj zgrajen, gradi prav s pomočjo evropskih sredstev.

Poslanca zato komisijo sprašujeta:
Ali ste seznanjeni z neustrezno izbiro trase kanalizacijskega kanala?
Ali je bila Komisija zavedena, ko je dovolila gradnjo brez okoljevarstvenega dovoljenja?
Kaj lahko stori Komisija v primeru takšnega ogrožanja zdravja državljanov?

Naj spomnimo, da gradnjo kanala C0 že od samega začetka spremljajo kritike, te pa so dodatno pridobile na zaletu, ko so ljubljanski policisti brutalno obračunali z enim od lastnikov zemljišč, preko katerih poteka zloglasni kanalizacijski kanal. Za ponedeljek je bila napovedana izredna seja ljubljanskega mestnega sveta, ki so jo sklicali opozicijski mestni svetniki. Te se, prav na Jankovićevo pobudo, svetniki iz njegove liste, liste Gibanja Svoboda in SD niso udeležili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen