Dr. Milan Zver: Gruzijske oblasti naj izpustijo Mihaila Sakašvilija

0

(2. februar 2023) Na tokratnem plenarnem zasedanju so evropski poslanci, med njimi tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, izrazili močno podporo Mihailu Sakašviliju, zaprtemu borcu za demokracijo, ter pozvali gruzijske oblasti, naj ga nemudoma izpustijo in zagotovijo zdravljenje v tujini.

Nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki trenutno prestaja zaporno kazen, so zaradi zlorabe položaja aretirali 1. oktobra lani, kmalu po tem, ko se je iz izgnanstva v Ukrajini skrivaj vrnil v Gruzijo. Ustanovitelj glavnega gruzijskega opozicijskega gibanja je bil v odsotnosti namreč obsojen na šest let zapora. Neodvisni zdravniki, ki so Sakašvilija že večkrat pregledali, so tudi večkrat opozorili, da je njegovo življenje ogroženo, saj mu odrekajo ustrezno zdravljenje. Eden od zdravnikov je povedal, da je od pridržanja izgubil okoli 40 kilogramov.

Evropski poslanci si sicer že nekaj časa prizadevajo, da bi Sakašviliju zagotovili zaščito minimalnih pravic, za kar bodo uporabili tudi vsa diplomatska sredstva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen