Dizel od torka cenejši, cena bencina nespremenjena

0

Ob vladnem zvišanju trošarin se bo cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest opolnoči znižala za štiri cente na 1,489 evra za liter, cena 95-oktanskega bencina pa bo ostala pri 1,355 evra za liter. Kurilno olje se bo pocenilo za 6,8 centa na 1,083 evra.

Cene bodo veljale do vključno 27. februarja, je razvidno iz objave ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Vlada je danes na dopisni seji s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo zvišala trošarine za vse tri naftne derivate, in sicer tako, da se bosta maloprodajni ceni dizelskega goriva in kurilnega olja znižali, cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina pa bo ostala nespremenjena, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Trošarina za neosvinčeni bencin se je zvišala z 0,359 evra na 0,379 evra na liter, za dizel z 0,3300 evra na 0,386 evra na liter in za kurilno olje z 0,07875 evra na liter na 0,116 evra na liter.

“Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun,” so zapisali v vladnem uradu.

Pri slednjem je namreč pomembno, so dodali, “da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije”.

Z ministrstva za okolje, podnebje in energijo so ločeno sporočili, da bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in ukinili nekaterih dajatev, po njihovih ocenah za liter dizla odšteti okoli 1,596 evra, za liter 95-oktanskega bencina okoli 1,452 evra in za liter kurilnega olja 1,107 evra.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo, kot so napovedali na ministrstvu, tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen