Za slovenski film eno najbolj uspešnih let, smelo tudi v leto 2023

0

(26.1.2023) Slovenski film je leto 2022 sklenil z evropsko filmsko nagrado za Babičino seksualno življenje Urške Djukić, kratki film, ki je zdaj prejel še nominacijo za francoskega cezarja, pa je dobra popotnica za leto 2023, ki bo spet ustvarjalno bogato. Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar (SFC) upa, da se bo uspeh kljub izzivom nadaljeval.

Direktorica SFC je na današnji novinarski konferenci razgrnila podatke o lanskem filmskem letu z načrti za letos. Leto 2022 je bilo po njeni oceni eno najbolj uspešnih v 30-letni zgodovini samostojne države, zato se nadeja, da se bo ta pot nadaljevala. Tudi proračun za film se je, kot je napovedala vlada, zvišal, na skoraj 8,8 milijona evrov, dvakratno v primerjavi z letom 2014. Vendar še ne dosega minimalnih 11 milijonov, kot si je država zastavila v prejšnjem nacionalnem programu za kulturo (2013-2017).

Če bo vlada še povečevala sredstva, to lahko pelje v svetlo prihodnost slovenskega filma, je povedala Nataša Bučar, ki je prepričana, da se je slovenska filmska ustvarjalnost že lepo zasidrala v evropsko zavest. Tudi s pomočjo udeležbe na različnih festivalih, treh pomembnih filmskih tržnicah – v Cannesu, Berlinu in Clermont-Ferrandu, kjer se sicer predstavlja skupaj s še nekaterimi državami, ter v Londonu, kjer se Slovenija predstavlja kot filmska lokacija.

Festivalski uspeh sicer kaže, da več nagrad prejemajo kratki filmi, ki jih ni težko finančno podpreti v okvirjih, primerljivih s tujino. Pri celovečernih filmih pa najpomembnejšo vlogo igra višina sredstev, ki jih v Sloveniji ni mogoče dosegati, je izpostavila Bučar.

Lani se je slovenski film predstavil na devetih retrospektivah v tujini in prejel kar nekaj nagrad, med drugim Matevž Luzar kot najboljši režiser za Orkester na festivalu v Pekingu in Dominik Mencej za Jezdeca nagrado žirije na festivalu Fedeora v Herceg Noviju. Mladinska filma Kapa Slobodana Miloševića in Gajin svet 2 Petra Bratuše sta nagradili žiriji mladih na festivalu v Sarajevu, Vesolje med nami Rahele Jagrič Pirc pa je prejel nagrado za najboljšega igralca na festivalu v Seulu.

Med kratkimi filmi je izstopal film Urške Djukić, ki je bil nagrajen tudi na festivalih na Finskem in Nizozemskem. Opaženi so bili še Sestre Katarine Rešek – Kukle, Steakhouse Špele Čadež, ki je bil v izboru 15 animiranih filmov doslej najbližje nagradi oskar, Tako se je končalo poletje Matjaža Ivanišina ter Love in Plane Sight Mateja Rimanića. Zadnji je z nagrado za najboljši tik tok film v Cannesu opozoril na filmsko aktivnost mlade generacije.

Na SFC letos načrtujejo temeljito prenovo pravilnikov o izboru projektov, s katerimi bodo lahko začeli podpirati tudi vse bolj priljubljene serije, direktorica pa se nadeja še, da bi pristojni prisluhnili opozorilom, da je za uspeh potreben dober servis. Od trenutne kadrovske slike na SFC tega ni mogoče pričakovati. “Če želimo podpreti slovenski film, ga bomo morali okrepiti v vseh njegovih delih,” je prepričana Bučar.

V novem filmskem letu so predvidene prve klape 11 celovečernih filmov, od tega štirje prvenci. Štiri od njih bodo podpisale režiserke, med njimi bo Vse, kar je narobe s tabo Urške Menart, ki je bil izbran za predstavitev na evropski filmski tržnici na februarskem Berlinalu. V načrtu so tudi štirje kratki igrani filmi. V promocijskem delu se bo SFC osredotočil na Nemčijo.

Na razpisih v letu 2022 je bilo sicer izbranih sedem igranih celovečercev v vrednosti dobrih treh milijonov evrov, dva celovečerna dokumentarca, trije kratki igrani in štirje animirani filmi. Podatki za lansko leto pa so med drugim pokazali še, da je slovenski film v kinematografih prvič presegel desetodstotni delež vseh gledalcev. Delež 17,5 odstotka je dosegel predvsem na račun komercialnega projekta Pr’Hostar 2, a mu že takoj sledita Gajin svet 2 in Kapa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen