V strmoglavljenju helikopterja v Ukrajini umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi tudi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski

0

V današnjem strmoglavljenju helikopterja blizu vrtca v mestu Brovari 26 kilometrov severovzhodno od ukrajinske prestolnice Kijev je po najnovejših uradnih podatkih umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski ter njegov prvi namestnik in državni sekretar na notranjem ministrstvu. Umrl je tudi otrok.

Civilna zaščita je pred tem sporočila, da je umrlo 18 ljudi, med njimi trije otroci, po koncu iskalne operacije pa so število popravili na najmanj 14, poročajo tuje tiskovne agencije.

Helikopter z devetimi ljudmi na krovu je strmoglavil blizu vrtca in stanovanjskega poslopja. Strmoglavil je v času, ko so bili v vrtcu otroci in zaposleni, ki so jih evakuirali. Na kraju nesreče je izbruhnil požar. Poškodovanih je bilo 25 ljudi, med njimi enajst otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Helikopter državne službe za ukrepanje ob nesrečah je strmoglavil okoli 8.30 po lokalnem času. Bil je na poti na vojno območje v mesto Harkov. Vzrok nesreče še ni znan, oblasti pa trdijo, da nič ne kaže na to, da bi šlo za kaj drugega kot nesrečo.

Ukrajinska varnostna služba SBU je medtem sporočila, da preiskuje več možnih vzrokov nesreče, ki vključujejo tako sabotažo kot tehnično okvaro ali kršitev pravil letenja, poroča britanski BBC.

Notranji minister Monastirski, ki je bil eden najdlje delujočih političnih svetovalcev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je bil minister od julija 2021 in je sodil v novo generacijo politikov v Ukrajini. Je najvišji predstavnik Ukrajine, ki je umrl od začetka ruske invazije februarja lani. Po izobrazbi je bil pravnik in star 42 let.

Zelenski je strmoglavljenje helikopterja označil za strašno tragedijo, notranjega ministra Monastirskega, njegovega namestnika Jevgenija Jenina in državnega sekretarja Jurija Lubkoviča, ki so umrli na krovu helikopterja, pa je označil za prave ukrajinske domoljube.

Smrt notranjega ministra pomeni velik udarec za Kijev, saj je notranje ministrstvo pristojno za varnost in vodenje policije med vojno. Začasno so za ministra že imenovali načelnika ukrajinske policije Ihorja Klimenka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen