Smrti ruskih vojakov v ukrajinskem smrtonosnem napadu odmevajo tudi v Rusiji

0

Sobotni napad ukrajinske vojske na ruske sile v kraju Makijivka v okupiranem Donbasu, v katerem je po navedbah Moskve umrlo 63 vojakov, odmeva tudi znotraj Rusije, predvsem v regiji Samara. V istoimenski prestolnici te regije je danes potekala slovesnost za preminule, ki pa so jo zaznamovali pozivi k zaostrovanju vojne proti Ukrajini.

Sodeč po podatkih ruskega ministrstva za obrambo, ki je uradno priznalo 63 smrti, gre za najbolj smrtonosen napad na ruske sile od začetka invazije 24. februarja lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Služba za strateško komuniciranje ukrajinske vojske je število žrtev sicer postavila precej višje – po navedbah Kijeva je bilo v napadu ubitih 400 ruskih vojakov, še 300 pa naj bi bilo ranjenih.

Med ubitimi ruskimi vojaki naj bi prevladovali rezervisti, ki so bili vpoklicani v okviru delne mobilizacije. Poslopje, kjer so se nahajali vojaki, so po navedbah Moskve zadele štiri rakete ameriškega sistem himars, dva izstrelka pa naj bi sestrelila protiraketna obramba.

V mestu Samara je medtem danes potekala slovesnost za preminule ruske vojake, ki pa je prerasla v shod podpornikov vojaškega posredovanja v Ukrajini. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je dogodka udeležilo okrog 500 ljudi.

Da so med mrtvimi vojaki številni iz regije Samara, je za lokalne medije potrdil tamkajšnji guverner Dmitrij Azarov, h kaznovanju odgovornih za napad pa je prek družbenih omrežij pozval Mihail Matvejev, poslanec komunistov, ki v ruski dumi zastopa Samaro.

Azarov se je danes srečal s predstavniki obrambnega ministrstva in potrdil, da so ranjence prepeljali v ruski Rostov, še navajajo lokalni mediji.

Napad je na družbenih omrežjih pri ruskih uporabnikih, ki redno poročajo o dogajanju na fronti, sprožil tudi kopico obsodb poveljnikov ruske vojske, ki da nosijo odgovornost za tako številčne smrti.

Na posnetkih, ki krožijo po spletu, je videti popolnoma porušeno poslopje ter trupla, ki ležijo pod ruševinami, zaradi česar mnogi dvomijo v uradno število žrtev, ki jo je podalo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Rusko obrambno ministrstvo je sploh prvič po septembru dalo javno izjavo o smrti vojakov na bojiščih v Ukrajini. Takrat je to storil minister Sergej Šojgu, ko je javnost seznanil s skupnim številom ubitih ruskih vojakov od začetka invazije. To je po ministrovih besedah znašalo 5937.

Mesto Makijivka v regiji Doneck, kjer je prišlo do napada, je sicer že od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen