Putin bi lahko v prihodnjih dneh napovedal novo mobilizacijo rezervistov, ruski predsednik sicer ne dvomi v zmago Rusije v Ukrajini

1

Ruski predsednik Vladimir Putin bi lahko v prihodnjih dneh napovedal novo mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajini, menijo strokovnjaki raziskovalnega Inštituta za preučevanje vojne (ISW). Do napovedi bi lahko prišlo že danes v Sankt Peterburgu, kjer se je Putin udeležil slovesnosti ob prekinitvi obleganja nemške vojske januarja 1944.

Ukrajinske in zahodne obveščevalne službe so že večkrat opozorile na možnost nove mobilizacije sredi januarja, navaja ISW, ki je ob sklicevanju na ruske blogerje prav tako izjavil, da bi lahko Putin invazijo v Ukrajini uradno razglasil za vojno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva sicer invazijo na Ukrajino še vedno označuje kot posebno vojaško operacijo, medtem ko je uporaba izraza vojna prepovedana v skladu z rusko kazensko zakonodajo.

V sklopu prve mobilizacije je Moskva lani vpoklicala 300.000 rezervistov, ruske oblasti pa so takrat poudarile, da bi v prihodnje morebitno dodatno povečanje ruskih enot temeljilo zgolj na prostovoljcih in profesionalnih vojakih ter ne na mobilizaciji rezervistov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem v torek naznanil prestrukturiranje vojske, da bi lahko ugodil zahtevi Kremlja po povečanju števila ruskih vojakov. Putin je namreč tik pred novim letom napovedal, da se bo število ruskih vojakov v prihodnje povečalo z 1,15 milijona na 1,5 milijona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izjavil, da ne dvomi, da bo Rusija zmagala v vojni v Ukrajini. Kot je dejal, bodo zmago zagotovili enotnost in solidarnost ruskega ljudstva, pogum in junaštvo ruskih vojakov ter ruska vojaška industrija. “Imamo nekaj, na kar se lahko zanesemo,” je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je prepričanje v zmago v Ukrajini izrazil med obiskom ruskega podjetja za proizvodnjo raket Almaz-Antey v rodnem Sankt Peterburgu, kamor se je odpravil v luči 80. obletnice konca obleganja nekdanjega Leningrada.

Po njegovih besedah je ruska vojaška industrija, poleg enotnosti in solidarnosti ruskega ljudstva, poguma in junaštva ruskih vojakov tisto, na kar se Rusija lahko zanese, da ji bo prineslo zmago. Kot je dejal, ruska podjetja proizvedejo približno toliko raket, kot vse države sveta skupaj, zato je zmaga “neizogibna”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik je znova zagovarjal tudi cilje Moskve v Ukrajini. “Povsem upravičeno trdimo, da se borimo proti neonacizmu,” je dejal in Kijev obtožil čaščenja ukrajinskega nacionalističnega voditelja Stepana Bandere.

Dejal je tudi, da si Rusija že od leta 2014 prizadeva za mirno rešitev vojne v vzhodni Ukrajini, vendar to po njegovih besedah ni bilo mogoče, navaja dpa.

Pri zvezi Nato so ravno danes izrazili prepričanje, da se ruska invazija na Ukrajino ne bo končala kmalu in da se Putin pripravlja na dolgo vojno. Hkrati so znova poudarili zavezo, da bodo Ukrajino podpirali, dokler bo to potrebno.

Število komentarjev: 1
  1. alfred pravi

    Zahod bo Ukrajino podpiral do zadnjega vojaka.
    Potem pa bo res nastal resnični problem

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen