Na nacionalnem posvetovanju na Madžarskem veliko nasprotovanje sankcijam proti Rusiji, medtem Putin izpostavil “pozitivno dinamiko” v Ukrajini

0

Na nacionalnem posvetovanju na Madžarskem je 97 odstotkov udeležencev glasovalo proti sankcijam EU proti Rusiji, je v soboto na Facebooku sporočila tiskovna predstavnica madžarske vlade Alexandra Szentkiralyi. Ob tem je menila, da ta rezultat nakazuje pot, ki jo bodo na koncu slišali tudi v Bruslju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžari so odgovarjali na vprašanje, ali se strinjajo s sankcijami EU proti Rusiji v zvezi z viri energije, surovinami in jedrskimi gorivnimi palicami. Na posvetovanju, ki velja za nezavezujoči referendum, so odgovarjali tudi na vprašanja o širitvi madžarske jedrske elektrarne Paks s strani ruske državne jedrske agencije Rosatom, o politiki sankcij, ki omejuje turizem, in o zviševanju cen hrane zaradi sankcij.

Glasovalo je 1,4 milijona državljanov od skupno okoli osem milijonov volilnih upravičencev. Opozicija je kritizirala posvetovanje in z njim povezane visoke stroške. Zgolj tehnični stroški posvetovanja naj bi stali 2,7 milijarde forintov, skupni stroški pa niso znani, poroča APA.

Madžarski premier Viktor Orban je pred dvomesečnim posvetovanjem, ki se je končalo 15. decembra lani, poudaril, da o sankcijah na ravni EU ni bilo odločeno demokratično, ampak so o njih odločali bruseljski birokrati in evropske elite. Madžarska se je sicer doslej strinjala z vsemi svežnji sankcij EU proti Rusiji, madžarski spletni portal 24.hu pa je spomnil, da je Orbanova vlada sankcije odobrila še pred začetkom posvetovanja.

Orbanova vlada večkrat organizira nacionalna posvetovanja, na katerih je mogoče glasovati s pismom ali prek spleta, da bi potrdila svoje politike. Opazovalci že več let kritizirajo vprašanja kot sugestivna, manipulativna in zavajajoča.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ocenil, da vojaška operacija v Ukrajini po domnevnem ruskem zavzetju mesta Soledar, ki ga Kijev sicer še vedno zanika, poteka v “pozitivni dinamiki”. “Dinamika je pozitivna in vse poteka po načrtih ministrstva za obrambo in generalštaba,” je povedal v pogovoru za rusko televizijo, ki so ga objavili danes.

“Upam, da nas bodo naši borci še večkrat razveselili s svojimi vojaškimi rezultati,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal, ko je na letališki pisti poleg ruskega predsedniškega letala odgovoril na vprašanje novinarja kanala Rossia-1, ki ga je vprašal o “novicah, ki prihajajo iz Soledarja” na vzhodu Ukrajine.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je ruska vojska po tednih obsežnih bojev zavzela to mesto v regiji Doneck. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer v videonagovoru zatrdil, da se spopadi za nadzor nad Soledarjem nadaljujejo.

Zavzetje tega mesta se v Moskvi predstavlja kot zmago in sledi več mesecem ruskih neuspehov, kot je bil umik iz regije Harkov na vzhodu in velikega mesta Herson na jugu Ukrajine zaradi ukrajinske protiofenzive, poroča AFP.

Po navedbah ruske vojske je zavzetje Soledarja, kjer so rudniki soli, korak k obkolitvi sosednjega mesta Bahmut, ki ga Moskva poskuša osvojiti že več mesecev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen