Kamilični čaj – zaradi zdravilnih učinkov – začnite piti zdaj!

0

Kamilični čaj premore številne učinke na zdravje in počutje. Sledi najpomembnejši zdravilni učinki:

Pomirja

Tesnoba je na žalost pogosta spremljevalka sodobnega človeka in eden od naravnih načinov njenega premagovanja je pitje kamiličnega čaja. Ta namreč z vonjem in okusom pomirja, zniža krvni tlak, upočasni dihanje in pripomore k sprostitvi.

Zagotavlja boljši spanec

Že dolgo je znano, da je kamilični čaj zaveznik dobrega spanca. Zaslugo za ta učinek gre pripisati snovi apigenin v nežnih cvetovih. Ta blaži napetost in stres ter zato hitro zaziblje v spanec.

Premaguje prebavne težave

Antioksidanti v kamilici pomirjajo prebavne krče in premagujejo napenjanje. Močno sladkan kamilični čaj odpravlja zaprtje, skodelica tega napitka pa je dobrodošla tudi pri blaženju menstrualnih težav, zlasti krčev.

Skrbi za zdravje srca

V kamilici prisotni antioksidanti manjšajo tveganje za bolezni srca, saj uravnavajo krvni tlak, pozitivno pa vplivajo tudi na holesterol v krvi in skrbijo za njegovo pravo ravnovesje ter tako za zdravo srce in ožilje.

Pozitivno vpliva na krvni sladkor

Iranski znanstveniki so odkrili, da lahko čaj kamilice vpliva na količino sladkorja v krvi ter zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni.

Čeprav bodo na to temo potrebne nadaljnje raziskave, je mala študija, izvedena na univerzi Tabriz, v kateri je sodelovalo 64 prostovoljcev s sladkorno boleznijo tipa dve starih od 30 do 60 let ugotovila, da imeli posamezniki, ki so po obroku osem dni pili kamilični čaj, v krvi nižjo raven sladkorja v primerjavi s kontrolno skupino, ki je po vsakem obroku popila kozarec vode.

Krepitev imunskega sistema

Kamilični čaj krepi tudi imunski sistem. Medtem ko študije o številnih koristih kamilice še vedno potekajo, nedavne raziskave kažejo, da lahko kamilica vsebuje antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo preprečevati bolezni in ohranjajo vaš imunski sistem v vrhunski formi.

Pomirja vneto grlo

Študije so pokazale, da kamilični čaj lahko pomaga pomiriti vneto grlo in zmanjšati hripavost. Še posebej blagodejna je kombinacija kančka medu v skodelici kamiličnega čaja, saj med vsebuje tudi pomirjujoče in protimikrobne lastnosti.

Vsebuje protivnetne lastnosti

Kamilični čaj ima protivnetne lastnosti in dokazano je, da pitje kamiličnega čaja zmanjša simptome vnetja. Če trpite za kroničnim vnetjem, kot je artritis, lahko kamilica pomaga ublažiti bolečino in poskrbi za boljše počutje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen