Il Molleggiato praznuje: Adriano Celentano je dopolnil 85 let

0

Pesem Azzurro je Adrianu Celentanu, ki danes praznuje 85. rojstni dan, prinesla svetovno prepoznavnost. Prodali so več kot 100 milijonov plošč. Postala je tudi neuradna himna Italije. Celentano je tudi zaigral v več deset filmih.

V javnosti se sedaj pojavlja le občasno. Na družbenih omrežjih se brez fotografije pojavlja pod imenom L’Inesistente, tj. človek, ki ne obstaja. Kar je v velikem nasprotju z zgodovino glasbe, saj je v zadnjih desetletjih komaj kdo pustil tako velik pečat v italijanski popularni kulturi kot prav on, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moški, znan po svojem rezkem glasu, se je rodil leta 1938 v Milanu v revnih razmerah kot sin priseljencev z juga. Oče ga je naučil urarske obrti, a je kmalu postal človek, ki je v Italijo prinesel rock and roll. Po navdihu skupine Bill Haley & his Comets je ustanovil svojo prvo rock skupino in prepeval pesmi, kot sta Tutti Frutti in Jailhouse Rock. Leta 1960 je lahko igral samega sebe v kultnem filmu Federica Fellinija Sladko življenje.

Leta 1959 je Celentano zmagal na festivalu v Anconi s pesmijo Il tuo bacio e come un rock. Sledile so uspešnica za uspešnico, med njimi Il ragazzo della Via Gluck, avtobiografsko navdihnjena pesem, v kateri je že leta 1966 obravnaval teme, kot sta varstvo okolja in škodljivi gradbeni posegi, in so jo oboževalci v koncertnih dvoranah prepevali še desetletja pozneje.

Leta 1968 je nastala pesem Azzurro, ki jo je napisal Paolo Conte, pesem o sanjarjenju v poletnem popoldnevu v mestu. V pesmi Svalutation je Celentano pel o inflaciji v Italiji v 70. letih minulega stoletja.

Poleg nezamenljivega glasu, izrazitega zobovja in bujnih las je Celentanov zaščiti znak tudi njegova posebna poskočna hoja, zaradi katere so mu Italijani nadeli vzdevek Il Molleggiato. Kot takšen se je tudi pojavil pred kamero. Zaigral je v približno 40 filmih, večinoma precej preprostih, a pogosto smešnih. Celentano je več filmov tudi režiral ali napisal scenarij, pri filmu Yuppi Du pa je bil v obeh vlogah.

Italijani so ga spremljali tudi na malih zaslonih, na primer v televizijskih oddajah, kot sta Fantastico 8 ali Rockpolitik. Navijač Inter-Milana je veliko govoril o temah, kot so okolje, dobro počutje živali in politika, pri čemer je včasih prešel v vlogo pridigarja. Postal je znan tudi kot oster kritik štirikratnega predsednika vlade Silvia Berlusconija.

Il Molleggiato je poročen z igralko, pevko in producentko Claudio Mori. 14. julija 1964 sta si večno zvestobo obljubila v cerkvi San Francesco v Grossetu. V zgodnjem jutru ob 3.30, da bi se izognila paparazzom, kot je mogoče prebrati še danes.

Siamo la coppia piu bella del mondo sta leta 1967 zapela v duetu. Očitno pa v njunem zakonu ni bilo vse zgolj najlepše, saj naj bi v začetku 80. let prejšnjega stoletja nekaj let živela ločeno. Govorice o pevčevi aferi z Ornello Muti niso ponehale. “Imela sem nekaj z Adrianom Celentanom,” je Ornella Muti leta 2014 povedala za italijanski časnik Il Fatto Quotidiano.

Brez kakršnihkoli konfliktov, ki bi bili znani javnosti, pa je bil njegov profesionalni odnos z glasbeno partnerico Mino. Leta 1998 sta izdala skupni album s preprostim naslovom Mina Celentano, ki je bil zelo uspešen. Prodali so ga v približno dveh milijonih izvodov. Leta 2016, ko sta bila stara že 78 in 76 let, sta skupaj zapela na albumu Le migliori.

Kje in kako bo Celentano danes praznoval svoj rojstni dan, ostaja njegova zasebna zadeva. Esco di rado e parlo ancora meno – redko se pokažem in še manj govorim – je naslov njegovega albuma iz leta 2000 in verz ene od Celentanovih pesmi in verjetno tudi njegovo sedanje življenjsko geslo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen