Šest štajerskih občin v drugem krogu dobilo nove župane, Pukšiču naslednica

0

V šestih od osmih štajerskih občin, kjer so šli volivci v nedeljo še drugič na lokalne volitve, so dobili nove župane. Ob Celju, kjer je Bojana Šrota premagal Matija Kovač, je bilo tako še v Laškem, na območju Podravja pa v Destrniku, Dornavi, Gorišnici in Središču ob Dravi, kjer je bilo tesno. Stara župana ostajata v Mariboru in Šmartnem ob Paki.

Najbolj tesno je tokrat šlo v Središču ob Dravi, kjer bo na dokončno potrditev novega župana Tonija Jelovice treba počakati vsaj še kakšen dan do potrditve rezultatov na občinski volilni komisiji. Aktualni župan Jurij Borko, ki je bil na čelu občine vse od njene ustanovitve leta 2006, je namreč izgubil za en sam glas.

V Destrniku so prvič doslej dobili županjo, potem ko večkratni župan in poslanec Franc Pukšič ni več kandidiral. To je postala kandidatka SDS in SLS Vlasta Tetičkovič-Toplak, ki je z dobrimi 52 odstotki podpore v drugem krogu za 66 glasov premagala Branka Horvata, kandidata Liste za Urban.

Kot je povedala za STA, je za njeno zmago pretehtalo dejstvo, da so postavili ekipo, ki je vredna zaupanja, nenazadnje pa je bilo že v prvem krogu izvoljenih kar sedem njihovih svetnikov. “V nas so očitno prepoznali tiste, ki si želimo povezovanja in vzpostavitve primernega dialoga, še posebej na sejah občinskega sveta,” je dejala nova županja, ki namerava nadaljevati že začete investicije.

Tudi v Dornavi, kjer je bilo kar osem kandidatov, bo nov župan. Iz igre je že v prvem krogu izpadel dosedanji Janko Merc. Za županski stol sta se v drugem krogu pomerila kandidat SDS Matej Zorko, ki je v prvem krogu osvojil skoraj 38 odstotkov glasov, in nekdanji župan Rajko Janžekovič. Zorko je premočno zmagal, saj je osvojil kar 75 odstotkov glasov, po njegovem mnenju pa se je izkazalo, da so bili ljudje s preteklim vodenjem očitno zares nezadovoljni.

V drugi krog so morali tudi občani Gorišnice, kjer sta se za nasledstvo Jožefa Kokota pomerila neodvisni kandidat Borut Kolar in Kokotov strankarski sopotnik iz vrst SLS Jožef Petek. V drugem poskusu je Kolarju uspelo prepričati bistveno več volivcev in je tako s skoraj 59 odstotki glasov prepričljivo zmagal.

“Vesel sem, da nam je uspelo, saj to pomeni nov, svež veter za občino. Ob novem županu je namreč dodobra prenovljen tudi občinski svet,” je za STA dejal Kolar, ki med najpomembnejše projekte v novem mandatu uvršča gradnjo vrtca, sicer pa želi bolj kot doslej prisluhniti občanom.

Na Celjskem je poleg mestne občine pred nedeljo edina nejasnost ostala v Laškem, kjer se od županovanja poslavlja Franc Zdolšek iz vrst SLS. Že v prvem krogu mu s 37,5 odstotka glasov ni uspelo premagati neodvisnega kandidata Marka Šanteja. Tudi v tej občini se je odvila podobna zgodba kot v sosednjem Celju, saj je kandidat s podporo Mlade moči občine Laško po štirih mandatih z županskega prestola spravil starejšega protikandidata, potem ko je dobil dobrih 65 odstotkov glasov.

“Prepričan sem, da je bil za uspeh ključen način, s katerim smo prišli do ljudi in jim predstavili program. Posamezni kandidati so imeli sicer med seboj zelo primerljive programe, ključna razlika med nami in ostalimi pa je bila opredelitev načinov, kako projekte čim bolj kakovostno uresničiti,” je za STA povedal Šantej.

Poleg Saše Arsenoviča v Mariboru je nov mandat dobil le še župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar, ki je v prvem krogu zmago zgrešil za slabih pet odstotnih točk, v drugem pa kot nestrankarski kandidat s kar 70,5 odstotka glasov brez težav odpravil kandidata SDS Petra Rosensteina.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen