Po smrti Peleja v Braziliji tridnevno žalovanje, pogreb po novem letu

0

Odhajajoči brazilski predsednik Jair Bolsonaro je odredil tridnevno žalovanje v državi po smrti nogometne legende Peleja, ki je umrl v četrtek. Pogrebne slovesnosti se bodo začele v ponedeljek, 2. januarja ob 10. uri po lokalnem času na stadionu Santosa v Sao Paolu, kjer se je novembra 1956 začela kariera Peleja, poročajo brazilski mediji.

Krsta Edsona Arantesa do Nascimenta Peleja bo stala sredi igrišča 36 ur pred pogrebom, kjer se bodo lahko Peleju še zadnjič poklonili. Sam pogreb bo 3. januarja.

Brazilski mediji poročajo, da so vodstvo Santosa in mestne oblasti začele s pripravami na pogreb Peleja že nekaj mesecev pred smrtjo, ko so zdravniki sporočili veliko poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja. Pripravili so podobne protokole, kot so bili ob smrti britanske kraljice Elizabete 11.

Po zadnjem slovesu na stadionu bo konvoj s krsto v spremstvu policije peljal po ulicah pristaniškega Santosa. Šel bo tudi mimo hiše, ki je še vedno v lasti Pelejeve matere Celeste Arantes, ki je napolnila 100 let.

V torek, 3. januarja, bodo v večnemu počitku Peleja položili na pokopališču Memorial Necropole Ecumenica, kjer so pokopani tudi njegovi sorodniki in prijatelji. Sodelovali bodo le ožji družinski člani in prijatelji, saj bo zaprt za javnost. Pele je po poročanju medijev to pokopališče izbral že pred desetletjem, ker ni podoben običajnemu pokopališču.

“Žalujemo zaradi izgube človeka, ki je Brazilijo uveljavil v nogometnem svetu. Nogomet je spremenil v umetnost in zabavo,” je Bolsonaro dejal potem, ko je razglasil tridnevno žalovanje. To je bilo eno njegovih zadnjih dejanj na mestu predsednika Brazilije, saj ga bo v nedeljo nasledil Luiz Inacio Lula da Silva, ki je oktobra zmagal na volitvah.

Pele je umrl v 83. letu starosti v bolnišnici Albert Einstein v Sao Paulu. Tja je bil sprejet 29. novembra zaradi ponovne ocene zdravljenja s kemoterapijo, potem ko so mu septembra 2021 odkrili tumor na debelem črevesu. V zadnjih tednih je potreboval obsežnejšo nego zaradi odpovedi ledvic in popuščanje srca.

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov. Večji del klubske kariere je nosil dres Santosa (636 tekem/618 golov), bil pa je tudi član New York Cosmosa (64/37).

Legendarni brazilski nogometaš Pele je umrl v 83. letu starosti. Pele se je za vedno poslovil v krogu družine v bolnišnici Albert Einstein v Sao Paulu. Potem ko se mu je 21. decembra zdravstveno stanje poslabšalo, je 29. decembra po dolgotrajnem zdravljenju izgubil bitko z rakom.

“Ljubimo te do neskončnosti, počivaj v miru,” je novico o očetovi smrti prek Instagrama prva sporočila njegova hčerka Kely do Nascimento ob fotografiji prepletenih dlani iz bolnišnice Albert Einstein, kamor je bil Pele vnovič sprejet pred mesecem dni.

Zadnje tedne Pele prejemal le še paliativno oskrbo

Trikratni svetovni prvak, s pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, je podlegel raku. Po mnenju mnogih najboljši nogometaš vseh časov, je zadnje tedne na kliniki v Sao Paulu prejemal le paliativno zdravljenje. Nogometni svet je izgubil svojega “kralja”.

V bolnišnici, kjer so potrdili smrt Peleja, so izrazili solidarnost z družino in vsemi prizadetimi. Uradni vzrok smrti je bila po navedbah bolnišnice odpoved več organov kot posledica napredovanja raka debelega črevesa, povezanega z njegovo boleznijo.

V zadnjem času se je Pelejevo zdravje slabšalo. Po poročanju medijev kemoterapija ni več delovala. Njegova hčerka Nascimiento je nato pojasnila, da to ni res in da mu bodo zdravniki prilagodili zdravila. Bolnišnica je še v začetku decembra sporočila, da ima Pele popoln nadzor nad svojimi vitalnimi funkcijami in je v stabilnem stanju.

Toda časopis Folha de Sao Paulo je takrat poročal, da se Pele ne odziva več na kemoterapijo. Kmalu je postalo znano, da so zdravljenje raka v bolnišnici Albert Einstein prekinili in je Pele prejemal le še paliativno oskrbo.

V sredo pred božičnim večerom so tudi iz bolnišnice sporočili, da Pelejev rak napreduje in zahteva intenzivnejšo nego zaradi težav z ledvicami in srcem. Dva dni pozneje je njegova hčerka objavila fotografijo očeta v postelji. Na Instagramu je med drugim zapisala: “Še ena noč skupaj.”

Pele je imel v preteklosti veliko zdravstvenih težav, med njimi tudi težave s kolki ter hrbtenico in koleni. Po okužbi sečil so mu odstranili ledvični kamen. Med rutinskim pregledom pa so mu zdravniki odkrili tumor na debelem črevesu, ki so ga pozno poleti odstranili.

Pele je bil ena najvplivnejših osebnosti 20. stoletja

Pele s svojimi čarovnijami in statusom legende daleč presegel zgolj športno področje. Čeprav velika večina ljubiteljev nogometa pozna tudi njegovo polno ime, povsem zadošča kratka različica – Pele. To ime je postalo sinonim za nogomet, sinonim za strast do športa, za ljubezen do igre in domovine.

Nogomet je imel veliko zvezdnikov, a le malo takšnih, s karizmo nogometaša in velikega človeka, kot je bil v svojih aktivnih letih in tudi pozneje, ko ni bil več na igrišču, Edson Arantes do Nascimento.

Pele je verjetno ena najbolj znanih športnih osebnostih in o njem je znano praktično vse, čeprav je odraščal daleč pred časom, ko je z nekaj kliki mogoče dobiti vse informacije.

SP 1958 prva stopnička do mednarodne slave

Svetovno prvenstvo leta 1958 je bilo prva stopnička v karieri Peleja, ko je mladega zvezdnika lahko spoznal ves svet. Ni bilo spleta, televizija je bila v povojih, slaba slika na večinoma črno-belih sprejemnikih pa je vseeno ponudila tisto, kar so ljubitelji nogometa po vsem svetu iskali takrat in iščejo še danes. Popolnost, sijaj, magične poteze, čarovnije z žogo.

Ko se je prvenstvo končalo, seveda z brazilsko zmago, je bil Pele že svetovno znan zvezdnik, čeprav je bil še vedno najstnik. Bil pa je tudi junak Brazilije z odločilnim zadetkom v četrtfinalu, s “hat-trickom” v polfinalu in z dvema goloma v finalu.

Takrat je brazilski predsednik Janio Quadros nogometaša razglasil za “narodni zaklad”.

Njegov klub Santos je zaradi Peleja prejemal vabila na ekshibicijske tekme in Pele je dobival večji del teh plačil. Vendar je imela ta profesionalna plat njegove življenjske zgodbe tudi temno stran.

Preutrujenost in nenehno igranje sta vodila do niza poškodb, zaradi katerih je na naslednjem SP leta 1962 odigral le eno tekmo, nato pa ni mogel več. Prav tako leta 1966 na SP v Angliji, kjer Brazilija ni zmagala.

Vse je nadoknadil štiri leta pozneje. V Mehiki 1970 je končno zdržal brez poškodb, dosegel štiri gole in bil spet “stari dobri” Pele, ki vodi svojo ekipo do naslova.

V naslednjih dveh desetletjih je vse skupaj le še nadgradil. Postal je ikona Santosa in Brazilije, navduševal je navijače, kjerkoli se je pojavil.

O Rei legenda brazilskega in svetovnega nogometa, ki je presegel športne okvire

Pele je v 22 let dolgi karieri, v kateri je odigral 1363 tekem, dosegel 1283 golov. Pomemben mejnik je bil jubilejni tisoči gol, ki ga je dosegel novembra 1969 na slovitem stadionu Maracana v Rio de Janeiru.

Z Brazilijo je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka (1958, 1962, 1970), na 92 reprezentančnih tekmah pa je dosegel 77 golov in je še vedno najboljši reprezentančni strelec Brazilije. Je tudi med četverico nogometašev v zgodovini, ki so dosegli gol na štirih različnih svetovnih prvenstvih.

A Pele ni bil samo brazilski in svetovni zvezdnik. Poskrbel je, da se je nogomet razširil tja, kjer prej ni imel možnosti za razvoj ali pa je bil v senci drugih športov.

Družbena omrežja preplavili odzivi

Sam Pele je bil zelo dejaven na družbenih omrežjih, prek katerih je opozarjal na pomembne teme. Prek Instagrama je, denimo, opozoril tudi na vojno v Ukrajini in pozval k pomoči. Zadnji zapis za časa življenja je posvetil nedavnemu mundialu v Katarju, kjer je čestital Lionelu Messiju in Argentini za naslov ter pohvalil vse igralce.

Nogometni svet se je danes ob novici o njegovi smrti še enkrat poklonil velikanu nogometa. “Počivaj v miru, Pele,” je zapisal Messi. Francoz Kylian Mbappe je dodal, da je svet zapustil kralj nogometa, “a njegova zapuščina ne bo nikoli pozabljena.”

“Rekel bi, da je bil pred Pelejem nogomet le šport. Pele je spremenil vse. Nogomet je spremenil v umetnost, zabavo. Dal je glas ubogim, temnopoltim in predvsem drugačnim. To je Braziliji dalo prepoznavnost,” pa je zapisal Brazilec Neymar.

Pri Evropski nogometni zvezi Uefi so poudarili njegov doprinos nogometu in zapisali: “Nocoj se pridružujemo oboževalcem po vsem svetu v žalovanju za Pelejem, enim najboljših igralcev nogometa vseh časov. Bil je prva svetovna superzvezda igre in je imel pionirsko vlogo pri vzponu nogometa, da je postal najbolj priljubljen šport na svetu. Počivaj v miru, Pele.”

“Pele: nesmrten … Za vedno z nami,” pa so zapisali pri Mednarodni nogometni zvezi Fifi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen