Na Wall Streetu slab trgovalni teden

0

Osrednji newyorški borzni indeksi so kljub poročilu ministrstva za delo o umirjanju inflacije teden sklenili s padci. Vlagatelji menijo, da se inflacija ne umirja dovolj hitro in se bojijo nadaljevanja zviševanja obrestnih mer po zadnjem letošnjem zasedanju Odbora za odprti trg Federal Reserve prihodnji teden.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je od petka preteklega tedna nazadoval za 137,32 točke oziroma 3,4 odstotka, industrijski indeks Dow Jones je izgubil 953,42 točke oziroma 2,8 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa 456,88 točke oziroma štiri odstotke.

Dobra novica s trga dela se je s prejšnjega tedna prenesla na ponedeljek, ko so borzni indeksi nadaljevali s padci zaradi strahu pred nadaljnjim zviševanjem obrestnih mer. Indeksi so z izjemo četrtka padli vsak dan v minulem tednu.

Trdnost gospodarstva je potrdila rast indeksa storitvenih dejavnosti Inštituta za upravljanje s ponudbo (ISM) z oktobrske vrednosti 54,4 točke na novembrsko 56,5 točke.

Ministrstvo za trgovino ZDA je poročalo o oktobrski rasti naročil v tovarnah za 0,3 odstotka v primerjavi s septembrom. Bolje gre gospodarstvu, večja je verjetnost, da ga bo centralna banka Federal Reserve hladila z višjimi obrestmi, s katerimi skuša obvladovati inflacijo.

Strah pred nadaljnjim ukrepanjem centralne banke je povzročil padec indeksov tudi v sredo, ko so ti nazadovali s podobno dinamiko kot v torek. Vlagateljev ni razveselila niti novica o 5,4-odstotni mesečni rasti ameriškega zunanjetrgovinskega primanjkljaja v oktobru na 78,2 milijarde dolarjev.

Zaskrbljenost pred višjimi obrestmi pa se je nadaljevala in indeksi so nadaljevali s torkovo in sredino dinamiko. Ministrstvo za delo je poročalo, da je produktivnost ameriških delavcev v tretjem četrtletju letošnjega leta narasla za 0,8 odstotka. Število opravljenih ur dela se je povečalo za 2,5 odstotka, količina proizvedenega pa za 3,3 odstotka.

Pomanjkanje gospodarskih poročil, dobrih ali slabih, je v četrtek borze obarvalo v zeleno.

Poročilo ministrstva za delo o umirjanju inflacije na ravni cen proizvajalcev v petek vlagateljev ni navdušilo, ker je letna inflacija z oktobrskih 8,1 odstotka novembra nazadovala le na 7,4 odstotka. Pričakovali so več.

Indeks potrošniškega razpoloženja o gospodarskih razmerah v ZDA pa je po izračunih Univerze Michigan v začetku decembra napredoval na 59,1 točke, potem ko je bil novembra pri 56,8 točke. Analitiki Wall Streeta so napovedovali, da se bo indeks znižal.

S&P 500 je v petek padel za 29,13 točke oziroma 0,7 odstotka, Dow Jones za 305,02 točke oziroma 0,9 odstotka, Nasdaq pa za 77,39 točke oziroma 0,7 odstotka.

S&P 500 je v letošnjem inflacijskem letu padel za 831,80 točke oziroma 17,5 odstotka, Dow Jones za 2861,84 točke oziroma 7,9 odstotka, Nasdaq pa za 4640,35 točke oziroma 29,7 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen