Kitajski strokovnjak opozarja na hitro širjenje omikrona v državi

0

Eden glavnih kitajskih zdravstvenih strokovnjakov je opozoril na porast primerov okužbe z novim koronavirusom, so danes poročali državni mediji. Peking je pred dnevi spričo protestov v državi napovedal sproščanje strogih protikoronskih ukrepov, pri čemer pa so strokovnjaki izrazili pričakovanje, da bo prišlo do obsežnega vala okužb.

Vrhunski kitajski epidemiolog Zhong Nanshan je v danes objavljenem intervjuju za državne medije dejal, da je sev virusa omikron, ki prevladuje na Kitajskem, zelo prenosljiv in bi lahko povzročil porast primerov okužbe z novim koronavirusom.

Trenutna mutacija omikrona je zelo nalezljiva, je povedal Zhong, sicer vodilni svetovalec vlade v času pandemije. Pri tem je ponazoril, da lahko ena oseba okuži 22 ljudi.

Epidemija na Kitajskem se trenutno hitro širi in v takih okoliščinah, ne glede na to, kako močna sta preventiva in nadzor, bo težko popolnoma prekiniti verigo prenosa, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajske oblasti so pred dnevi naznanile sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 po vsej državi. Med drugim se bodo okužene osebe brez simptomov oziroma z blagimi simptomi sedaj lahko samoizolirale doma, obseg in pogostost množičnega testiranja pa se bosta zmanjšala.

Do omilitve v kitajski politiki ničelne tolerance do covida je prišlo po protestih, ki so vzniknili po državi proti strogim ukrepom. Posledice le-teh je močno čutilo gospodarstvo, na milijone ljudi pa je bilo primoranih ostati zaprtih na svojih domovih.

Svetovalec kitajske vlade Feng Zijian je tako pred dnevi ocenil, da se bo z novim koronavirusom najverjetneje okužilo med 80 in 90 odstotkov od skupno 1,4 milijarde Kitajcev. Hkrati je opozoril, da bo ob vrhuncu vala okužb prišlo do velikega pritiska na zdravstveni sistem in da bi bilo nujno pospešiti cepljenje v državi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen