Vrhovno sodišče Škotski ne dovoli izvedbe referenduma brez privolitve Londona

0

Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu je danes soglasno odločilo, da škotska vlada ne sme izvesti referenduma o neodvisnosti brez privolitve vlade v Londonu. S tem je pritrdilo argumentom britanske vlade, ki nasprotuje načrtom regionalne vlade v Edinburghu, da tak referendum izvede 19. oktobra prihodnje leto.

Pooblastilo za sklic tovrstnega referenduma ima zgolj parlament Združenega kraljestva, zato škotski parlament ne more sprejeti zakonodaje o novem referendumu o škotski neodvisnosti, je danes povedal predsednik vrhovnega sodišča, ko je prebral soglasno sprejeto odločitev.

Sodišče je zakonitost morebitne izvedbe referenduma o neodvisnosti Škotske brez privolitve vlade v Londonu začelo presojati 11. oktobra, ko sta pred peterico sodnikov svoje argumente predstavili škotska in britanska vlada.

Preučevalo je pravno podlago za zakon o referendumu, ki ga je predlagala vladajoča Škotska nacionalna stranka (SNP) in ki kot datum izvedbe določa 19. oktober 2023. V središču odločanja je bilo vprašanje pristojnosti regionalnega parlamenta v Edinburghu nasproti Westminstru, parlamentu v Londonu.

Ker namreč britanska vlada noče pristati na nov referendum o neodvisnosti po zgledu glasovanja iz leta 2014, je želela škotska vlada ustvariti lasten pravni okvir za vnovičen referendum, češ da je pravica do samoodločbe temeljna in neodtujljiva pravica.

Vlada v Londonu po drugi strani trdi, da Škotska ne more ravnati enostransko pri vprašanju, ki zadeva ustavno ureditev Združenega kraljestva kot celote. Pri teh vprašanjih ima namreč zadnjo besedo London.

Da bi to obšla, je želela škotska vlada pod vodstvom SNP izvesti zgolj neke vrste posvetovalni referendum, s katerim bi preverila podporo neodvisnosti, glasovanju pa ne bi sledile neposredne spremembe.

Škoti so o svoji neodvisni poti že odločali leta 2014. Takrat je šlo za pravno zavezujoč referendum, na izvedbo katerega je pristala tudi vlada v Londonu. Večina ljudi, 55 odstotkov, se jih je izrekla proti odcepitvi.

A to je bilo pred brexitom, proti kateremu je glasovala večina prebivalcev Škotske. Podporniki neodvisnosti izpostavljajo tudi večino, ki jo imajo že nekaj časa v škotskem parlamentu. Trenutno je glede na ankete približno polovica Škotov za neodvisnost, polovica pa proti.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je napovedala, da bo spoštovala odločitev sodišča, a če ta ne bo v prid škotske vlade, bo SNP na naslednjih volitvah, ki bodo najpozneje januarja 2025, nastopila zgolj s to temo, kar bo iz volitev dejansko naredilo glasovanje o neodvisnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen