(SDS že petič zapored zmagovalka na lokalnih volitvah) Janez Janša razglasil zmago SDS na lokalnih volitvah po številu mestnih in občinskih svetnikov

4

Prvak SDS Janez Janša je v izjavi za medije dejal, da trenutni rezultati kažejo, da je SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti.

V izjavi za medije na sedežu SDS je Janša dejal, da je bilo pred štirimi leti izvoljenih 52 županov, trenutno pa jim kaže na zmago v 45 občinah, pri čemer ni še zanesljivih podatkov v nekaterih občinah. Janša ob tem računa, da bi se poleg tega še okoli 15 do 20 županskih kandidatov, ki kandidirajo z njihovo podporo, prebilo v drugi krog županskih volitev.

Ko gre za svetnike, pa so imeli pred štirimi leti 632 svetnikov, trenutno, po delnih podatkih volilnih komisij, pa naj bi imeli že zagotovljenih več kot 500 svetniških mest v občinah s proporcionalnim volilnim sistemom. Ob tem da za okoli 15 odstotkov občin podatkov še ni. “Kar pomeni, da bomo presegli rezultat izpred štirih let,” je dejal.

Tako bo po njegovih besedah SDS že petič zapored zmagovalka v občinah, kjer se mandati delijo proporcionalno, pa tudi v skupnem seštevku mestnih in občinskih svetnikov.

“Nekoliko skrbi nizka volilna udeležba v posameznih občinah in skupnem seštevku,” je dejal. Janša to pripisuje dvema vzrokoma. “Prvi je gostota volitev,” je dejal in dodal, da v SDS zato obžalujejo, da niso istočasno potekali še referendumi, saj bodo tako morali volivci na volišča še enkrat.

“Drugi bolj nevtralen razlog pa je dejstvo, da je bilo 51 županskih kandidatov brez konkurence in vidimo, da je bila v tistih občinah udeležba nižja, četudi so tradicionalno lahko imeli višjo,” je navedel.

Na vprašanje, kaj to pomeni za udeležbo na referendumih, pa je dejal le, da imajo kot predlagatelji cilj doseči kvorum in rezultat, zato upa, da bodo ljudje na referendume prišli kljub utrujenosti.

Na vprašanje o poslancih, ki so kandidirali za župane, pa je Janša dejal, da podatkov, ali so izvoljeni, še nima, da pa so večinoma kandidirali zato, da bi pomagali lokalnim odborom.

Janša je komentiral tudi rezultate drugih strank. Po njegovi oceni bo stranka Gibanje Svoboda dobila “določeno število mandatov” v urbanih mestnih okoljih, še posebej v središču države in v regionalnih centrih, ko gre za število županov, pa za zdaj kaže, da se bo odrezala slabše.

Po Janševi oceni se glede tega ponavlja usoda stranke Mira Cerarja iz leta 2014, “ko je ta stranka na ukradenih državnozborskih volitvah močno zmagala, na lokalnih volitvah jeseni pa ni imela niti enega župana. In te stranke danes ni več več. Stranka, ki ne požene korenin, ne traja,” je menil Janša.

Kandidat SDS za župana v Ljubljani je Igor Horvat, ki mu po doslej preštetih glasovih ne kaže najbolje. Na vprašanje, zakaj se SDS v prestolnici ni odločila za močnejšega, bolj prepoznavnega kandidata, je Janša spomnil, da je predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS Anže Logar nedavno kandidiral na predsedniških volitvah.

“Ljubljanski mestni odbor stranke je imel letos druge prioritete, v kandidaturo za župana Ljubljane pa se je podal manj prepoznaven kandidat, ki bo lahko še poskusil s kandidaturo,” je poudaril Janša.

Med kandidati za občinskega svetnika v občini Grosuplje je letos tudi Janšev najstarejši sin Žan. Sinove kandidature ni želel komentirati, je pa vesel, da je SDS v Grosupljem dosegla “zmagovit rezultat”.

Po podatkih, ki jih ima predsednik SDS na voljo, je aktualni župan Grosuplja Peter Verlič v prvem krogu dosegel več kot dvotretjinsko podporo. “Pozna se dobro delo in verjamem, da bomo tudi v občinskem svetu dosegli enostavno večino, tako kot v dosedanjem mandatu,” je še dejal.

Po trenutnih delnih neuradnih podatkih na spletni strani Državne volilne komisije je doslej izvoljenih 11 županov SDS.

Št. komentarjev: 4
 1. Opazovalec pravi

  Grasuple si vzgaja ” novega Janšo”? Ampak to s starim nima ” nobene zveze”! Glavno, da ostane v familiji.

 2. grega pravi

  Bravo SDS, samo tako dalje! Ni popuščanja do rdečih svobodnjaških kmerov.

  1. Re gornjemu pravi

   Gregec, kakšen kmer si pa ti? Rumeni, usran, ki mu popuščajo možgani?

 3. Pubec pravi

  Kaloh, kaj ti volilni izzid ne pove dovolj? Ljudje imajo več zaupanja v ” preverjenega” Kanglerja, kot v tebe! Pa ti kar uživaj na ČETRTEM mestu!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen