Prvi izidi volitev v ZDA kažejo boljše izide demokratskih kandidatov od napovedi anket

0

Prvi izidi torkovih ameriških volitev sredi predsedniškega mandata kažejo, da se bodo demokrati najverjetneje odrezali veliko bolje, kot so jim napovedovale ankete. Po doslej znanih izidih ni veliko presenečenj, razen tistih v korist demokratov v tekmah za predstavniški dom in guvernerje.

V tekmi za 100-članski senat, ki je sedaj razdeljen na 50 proti 50 sedežev, doslej ni bilo nobenega presenečenja.

V Georgii se, kot kaže, obeta drugi krog volitev med demokratom Raphaelom Warnockom in republikancem Herschlom Walkerjem.

Demokrati imajo dobre možnosti, da v Pensilvaniji pridobijo en senatni sedež, saj demokrat John Fetterman vztrajno vodi proti republikancu Mehmetu Ozu.

Drugje v senatnih tekmah doslej ni bilo prav nobenega presenečenja oziroma republikanci doslej demokratom niso uspeli odvzeti nobenega sedeža. Priložnost za presenečenje so demokrati izgubili v Ohiu, kjer je kandidat s podporo Donalda Trumpa J.D. Vance premagal demokrata Tima Ryana za sicer republikanski sedež.

V tekmah za guvernerje vsaj uvodoma prav tako ni odmevnih presenečenj. Odmeva zmaga demokrata Johna Shapira v tekmi za guvernerja Pensilvanije proti republikancu Dougu Mastrianu, vendar pa gre za demokratski sedež. V Georgii pa je republikanski guverner Brian Kemp premagal demokratsko izzivalko Stacey Abrams.

Vsaj uvodoma še ne kaže niti, da bodo republikanci zares – kot so napovedovale ankete – zanesljivo prevzeli večino v predstavniškem domu zveznega kongresa. Ameriške televizije doslej niso poročale o odvzemih demokratskih sedežev, čeprav jih republikanci na koncu za prevzem večine potrebujejo le pet.

Prvi izidi volitev kažejo le to, da se napovedi in tradicija, da predsednikova stranka izgublja vmesne volitve, ne uresničujejo. Kar je zanimivo ob dejstvu, da Biden ni priljubljen predsednik, Američani pa njegovo demokratsko politiko krivijo za visoko inflacijo.

Za zdaj kaže, da so bili demokrati uspešni pri prepričevanju svojih volivcev, naj se udeležijo volitev, njihov poraz, če bo do njega prišlo, pa ne bo tako hud, kot se je pričakovalo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen