Objavljen javni poziv za imenovanje volilnih komisij volilnih enot in okrajnih volilnih komisij za mandat 2023-2027

0

Državna volilna komisija (DVK) je danes v uradnem listu objavila javni poziv za zbiranje predlogov kandidatov za predsednike in namestnike predsednikov volilnih komisij volilnih enot in okrajnih volilnih komisij za mandatno obdobje 2023-2027. Rok prijave je do vključno 12. decembra, so sporočili iz DVK.

DVK je odločitev o javnem pozivu sprejela na zadnji seji 7. novembra, saj se konec januarja izteče mandat sedanjim volilnim komisijam.

Predsednik in namestnik predsednika volilnih komisij volilnih enot se imenujeta izmed sodnikov, ki opravljajo sodniško službo. En član in en namestnik člana se imenujeta izmed pravnih strokovnjakov, dva člana in njihova namestnika pa se imenujeta na predlog poslanskih skupin, pri čemer se upošteva sorazmerna zastopanost političnih strank.

Tudi predsedniki okrajnih volilnih komisij se imenujejo izmed sodnikov, ki opravljajo sodniško službo. Namestniki predsednikov okrajnih volilnih komisij se imenujejo izmed drugih diplomiranih pravnikov, ostali člani in njihovi namestniki pa se imenujejo na predlog političnih strank.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen