Dr. Milan Zver: Rusija je država, ki sponzorira terorizem

0

(18. november 2022) Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z drugimi evropskimi poslanci iz vrst EPP soavtor resolucije, s katero bi Evropski parlament Rusko federacijo prepoznal kot državo, ki sponzorira terorizem. Državni terorizem se sicer nanaša na ravnanja nasilja, ki ga neka država sistematično usmerja proti civilistom druge države ali proti državljanom svoje države.

V omenjeni resoluciji poslanke in poslanci navajajo, da je Rusija že 24. februarja 2022 začela z  nezakonito, nepravično in neupravičeno vojno proti Ukrajini, z enotno podporo ruskega parlamenta. Ruske vojaške enote so od tedaj dalje umorile tisoče ukrajinskih civilistov in nadaljujejo s terorističnimi dejanji po celotni Ukrajini, s tem da napadajo najrazličnejšo civilno infrastrukturo, kot so hiše, šole, bolnišnice, železniške postaje, gledališča … Vsa ta nehumana ravnanja s strani ruskih vojaških sil povzročajo trpljenje, uničevanje in razseljevanje ljudi. Ukrajina je dokumentirala več kot 34.000 vojnih zločinov, povzročenih s strani ruskih vojaških sil, več kot 90% teh zločinov pa je bilo usmerjenih proti civilnemu prebivalstvu.

Poslanci v resoluciji opozarjajo, da Rusija od oktobra dalje napada tudi ukrajinsko energetsko infrastrukturo, prav tako so ruski vojaki zagrešili uboje, ugrabitve, spolno nasilje, mučenja in druga grozodejstva na zasedenih ozemljih. Poslanci posebej izpostavljajo grozodejstva, storjena v krajih kot so Buča, Irpin, Borodjanka in Hostomel. Nemogoče je spregledati tudi dejstvo, da je ruska vojska ob zavojevanju Mariupola ustvarila tudi veliko humanitarno krizo. Do danes je več kot 1,3 milijona ukrajinskih državljank in državljanov bilo prisiljenih, da zapustijo svoje domove, ali pa so bili deportirani v oddaljena ruska mesta. Med njimi je tudi 200.000 otrok.

Predlagatelji resolucije opozarjajo tudi na dejstvo, da je Rusija teroristična ravnanja podpirala že pred napadom na Ukrajino. Rusija je namreč podpirala in financirala teroristične režime ter nudila pomoč diktatorjem v Siriji, Libiji, Sudanu, Maliju.

Glede na vse navedeno je dr. Milan Zver skupaj s sopodpisniki resolucije prepričan, da mora Evropski parlament potrditi neomajno podporo samostojnosti, suverenosti ter ozemeljski celovitosti Ukrajine, znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Evropski parlament bi moral obsoditi nezakonito, neutemeljeno, nepravično vojno proti Ukrajini, zahtevati, da se nemudoma končajo vsa vojaška ravnanja in da se ruske vojaške sile brezpogojno umaknejo iz ukrajinskega mednarodno priznanega ozemlja.

Na podlagi načrtovanih napadov na ukrajinske civiliste in očitnega namenskega uničevanja ukrajinskega naroda, se z omenjeno resolucijo Rusko federacijo razglaša za teroristično državo in mednarodno skupnost poziva, da ustrezno ukrepa. Z resolucijo se poziva tako evropske institucije kot EU države članice, da ruski režim prepoznajo kot terorističen, z vsemi iz tega dejstva izhajajočimi negativnimi posledicami.

Resolucija tudi poziva evropske institucije in EU države članice, da podvzamejo ustrezne korake za vzpostavitev novih evropskih pravnih instrumentov za to, da se uveljavijo pravne sankcije proti terorističnemu ruskemu režimu. Z resolucijo se evropske institucije in EU države članice poziva, da začnejo s procesom mednarodne izolacije Ruske federacije ter da začnejo sprejemati učinkovite ukrepe proti aktualnemu terorističnemu ruskemu režimu, tudi s ciljem zmanjšanja mednarodnih in diplomatskih stikov z Rusijo na najbolj nujne odnose.

Poslanke in poslanci z resolucijo pozivajo tudi k zaprtju ali prepovedi ruskih državnih ali z državo povezanih institucij, ki delujejo v državah članicah, kot so različni ruski kulturni centri, znanstveni centri, organizacije za rusko diasporo, ipd. Resolucija vključuje poziv k dopolnitvi seznama terorističnih posameznikov, sponzorjev terorizma in drugih entitet, med njimi tudi nevladnih ruskih organizacij.

Z resolucijo se poziva tudi k ustanovitvi ad hoc mednarodnega sodišča za vojne zločine, kjer bi procesirali vodstvo ruske države za vojne zločine, ki so bili storjeni proti Ukrajini. Na zatožno klop bi po mnenju poslank in poslancev morali stopiti tako Vladimir Putin kot vsi ruski vojaški in civilni uradniki, ki so odgovorni za vojno morijo in za katere bi se ugotavljala njihova individualna odgovornost. Obenem poslanke in poslanci v resoluciji pozivajo k neodvisni preiskavi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, ki so bili storjeni s strani Rusije.

Po mnenju evropskih poslancev, podpisnikov resolucije, bi se moralo z zamrznjenim premoženjem, ki je posledica evropskih sankcij proti Rusiji in ruskim posameznikom, ravnati na podoben način kot z premoženjem terorističnih organizacij.

Evropski parlament bo omenjeno resolucijo obravnaval v prihodnjem tednu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen