Božični sejmi na Dunaju praznujejo 300 let, odprli so se ta vikend

0

Ta konec tedna se v avstrijski prestolnici odpirajo prvi izmed skupno 17 adventnih sejmov. Letos na Dunaju obeležujejo že 300. obletnico sejmov. Kljub varčevanju z energijo se Dunajčani ne bodo odrekli praznični osvetlitvi.

Dunaj se glede števila adventnih sejmov uvršča v sam evropski vrh. Letos jih bo na različnih lokacijah po mestu kar 17, obiskovalci pa se bodo lahko sprehodili med skupno 905 stojnicami s kulinarično ponudbo in darili. Nekateri trgi in ulice so zadišali po kuhanem vinu, punču in pecivu že 11. novembra, zadnji adventni sejmi pa bodo zaživeli šele 19. novembra. Večina nakupovalnih ulic bo lučke LED prižgala 19. novembra. Namesto do polnoči bodo letos prižgane zgolj do 22. ure.

Največji in za mnoge tudi najbolj romantičen adventni sejem Spittelberg, kjer bodo obiskovalci lahko nakupovali na kar 125 stojnicah, se je odprl med prvimi, 11. novembra. Med najbolj obiskane božične sejme sodijo tudi sejem med Prirodoslovnim in Umetnostnozgodovinskim muzejem s poudarkom na umetnostni obrti, adventni sejem pred dvorcem Schönbrunn z božičnimi koncerti ter sejma pred baročnim dvorcem Belvedere in v zabaviščnem parku Prater.

Najbolj znan in obiskan sejem Christkindlmarkt pred dunajsko mestno hišo bo zableščal v soju pisanih lučk in zadišal po praznikih en teden kasneje, 19. novembra. Ta bo letos še posebej ekološko in energetsko varčno naravnan, saj bodo hrano in pijačo stregli le na krožnikih in v kozarcih za večkratno uporabo. Sejem bo okrašen izključno z lučkami LED, ki bodo prižgane eno uro manj kot prejšnja leta. Za ljubitelje drsanja bo letos zopet na voljo 3.000 kvadratnih metrov veliko drsališče, imenovano Dunajske ledene sanje, ki bo odprto od 19. novembra do 8. januarja.

Na trgu pred mestno hišo že stoji 130 let stara in 28 metrov visoka smreka, ki tokrat prihaja z Avstrijske Štajerske. S 1.650 lučkami LED bo krasila adventni sejem Christkindlmarkt, na katerem prčakujejo več milijonov obiskovalcev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen