WHO: Pakistan po poplavah na robu zdravstvene katastrofe

0

Pakistan je po zgodovinskih poplavah, ki so državo prizadele poleti in terjale več kot 2000 smrtnih žrtev, na robu zdravstvene katastrofe, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V državi je namreč zaradi širjenja bolezni, ki se prenašajo z vodo, zbolelo že več milijonov ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Voda je prenehala naraščati, nevarnost pa ne. Smo na robu zdravstvene katastrofe,” je v Ženevi dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Širjenje bolezni, kot so kolera, malarija in mrzlica denga, je v najbolj prizadeti regiji Sindh sprožilo strah pred novo katastrofo. Do zdaj je zaradi okužb umrlo že več kot 350 ljudi.

Približno polovica od 33 milijonov Pakistancev, ki so jih prizadele poplave, še vedno živi v začasnih bivališčih, kjer nimajo dostopa do čiste pitne vode in stranišč ali pa je ta dostop zelo omejen.

“V prihodnjih tednih bi lahko izgubili še veliko več življenj, kot jih je bilo izgubljenih v poplavah, če ne bomo zbrali večje podpore Pakistanu,” je opozoril Tedros.

ZN so sporočili, da potrebujejo 816 milijonov ameriških dolarjev za reševanje in pomoč v Pakistanu, kjer je zaradi najhujših poplav v zgodovini države in posledičnih okužb od sredine junija umrlo več kot 2000 ljudi. Novi poziv je precej višji od 160 milijonov dolarjev, za katere so ZN zaprosili avgusta.

Pakistan je sicer konec avgusta preko mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosil za mednarodno pomoč zaradi posledic poplav. Slovenske oblasti so v drugi polovici septembra sporočile, da bodo Pakistanu namenile materialno pomoč v obliki električnih agregatov, spalnih vreč in odej. Celotna vrednost pomoči naj bi znašala 113.000 evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen