Razvojni svet vzhodne kohezijske regije sprejel program 2021-2027, konec tedna sledi še seja zahodne kohezijske regije

0

Razvojni svet kohezijske regije Vzhodna Slovenija je danes na gradu Rajhenburg v Brestanici sprejel program za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Program bo sicer mogoče treba prilagajati razmeram zaradi vojne v Ukrajini in energetske krize, je dejal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek.

Jevšek je bil danes zadovoljen, da je prišlo do podpisa programa, saj je “naša nacionalna zaveza, da program potrdita tudi obe kohezijski regiji”, je na spletnih straneh vlade objavila vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

“Pomembno je, da smo dosegli dogovor z vsemi deležniki, ki jih ni malo. Zna pa se zgoditi, da nas bodo okoliščine prisilile, da bomo program naslednje leto prilagajali razmeram, ki jih zaradi vojne v Ukrajini in energetske krize zdaj ne moremo natančno napovedati,” je poudaril Jevšek, ki sicer ocenjuje, da je program, ki ga je prejšnji teden potrdila vlada, dober.

Minister je prepričan, da bo Sloveniji do konca leta uspelo zaključiti vse postopke v zvezi s programom, ki je eden od dveh temeljnih dokumentov za črpanje evropskih sredstev: “V petek bomo zadnjo različico programa predstavili še na seji zahodne kohezijske regije, sledi predložitev programa v formalno potrditev Evropski komisiji. Upamo, da bo Evropska komisija program odobrila do konca leta in da se bo v začetku naslednjega leta črpanje sredstev naslednjega programskega obdobja lahko začelo.”

Program za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 in sporazum o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko komisijo sta temeljna dokumenta, ki Sloveniji omogočata koriščenje približno 3,2 milijarde evrov evropskih sredstev v prihodnjem programskem obdobju, pri čemer program evropske kohezijske politike operacionalizira bistveni del sporazuma o partnerstvu.

Sporazum o partnerstvu določa, da bo Slovenija v finančnem obdobju 2021-2027, ki se izteče leta 2029, namenila 806 milijonov evrov za zeleni in nizkoogljični prehod; za naložbe, kot so pridobivanje sončne energije in vetra ter izboljšanje energetske učinkovitosti stavb; 727 milijonov evrov za razvoj, raziskave in inovacije; za naložbe v raziskovalno infrastrukturo in raziskovalne zmogljivosti; 769 milijonov evrov za socialno vključenost, zaposlovanje, izobraževanja in usposabljanja; 511 milijonov evrov za trajnostno in pametno mobilnost; za naložbe, kot je posodobitev javnega potniškega prometa, zlasti železniške infrastrukture; 95 milijonov evrov za teritorialne pristope, kot sta urbani in lokalni razvoj, ter 250 milijonov evrov za Savinjsko-Šaleško regijo zaradi opuščanja rabe premoga in prestrukturiranja Zasavja.

Sporazum o partnerstvu je prejšnjo sredo v Ljubljani Jevšek podpisal skupaj z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen