Predsedniške volitve: Po prvem tednu kampanje pogledi kandidatov uperjeni v soočenja in aktivnosti na terenu

0

Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki prinaša zlasti številna soočenja stališč predsedniških kandidatov, pa tudi nadaljevanje aktivnosti na terenu. V tem duhu je minil tudi prvi teden, ki ga je sicer zaznamovalo tudi vlaganje predsedniških kandidatur nekaterih kandidatov. Nabor, kot kaže, še ni dokončen.

Kandidaturo za predsednika republike je tudi tokrat napovedalo več kandidatov, Državna volilna komisija (DVK) pa je do dneva po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdila osem predsedniških kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje in so se v boj podali bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev.

Zgolj s podporo volivcev so v tekmo za najvišjo funkcijo v državi vstopili glasbenik Gregor Bezenšek, poslanec SDS Anže Logar in pravnica Nataša Pirc Musar. Logar sicer uživa tudi podporo matične stranke, Pirc Musarjevo pa pri njeni kandidaturi podpirajo Pirati in Stranka mladih – Zeleni Evrope.

Kot strankarski kandidati pa v boj stopajo skupni kandidat SD in Gibanja Svoboda, sicer evropski poslanec Milan Brglez, poslanec NSi Janez Cigler Kralj in poslanec Levice Miha Kordiš. Kočevski župan Vladimir Prebilič kandidira s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna, ginekologinja Sabina Senčar pa s podporo zunajparlamentarne stranke Resni.ca.

Končni nabor predsedniških kandidatov bo sicer znan v začetku prihodnjega tedna, saj imajo kandidati do ponedeljka še možnost umika soglasja h kandidaturi. Bezenšek je sicer za ponedeljek napovedal “izredno novinarsko konferenco glede svoje kandidature”, zato so se takoj pojavila ugibanja, ali bi morda utegnil od kandidature odstopiti. STA za zdaj še ni uspela dobiti pojasnil njegovega štaba.

Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo DVK izvedla v torek. S tem bo tudi določila vrstni red, po katerem bodo kandidati zapisani na glasovnici.

Pogledi kandidatov usmerjeni v soočenja, računajo na spoštljivost in vsebinske razprave

Čeprav je kampanja uradno stekla šele konec preteklega tedna, pa je večina kandidatov, predvsem tisti, ki so se v predsedniško tekmo podali s podpisi volivcev, na terenu aktivnih že več tednov.

Poudarjajo pomen osebnega stika z volivci, a bo teh stikov, kot so v izjavah za STA po prvem tednu kampanje poudarjali kandidati, v prihodnjih dneh nekoliko manj. Njihova pozornost bo namreč usmerjena v soočenja, obeta se jih kar nekaj, glede na dosedanje izkušnje pa lahko odigrajo pomembno vlogo pri odločitvi volivcev.

Do komentiranja svojih protikandidatov so sicer za zdaj zadržani, po večini poudarjajo, da si želijo soočenj v duhu kulturnega dialoga, predstavljanja njihovih stališč in “naslavljanja ključnih tem in izzivov, ki čakajo Slovenijo”.

Pirc Musarjeva sicer ob tem priznava, da je njen neposredni konkurent zagotovo Brglez, ker nagovarjata isti del volilnega telesa, a da se s protikandidati ne ukvarja, svojo prednost pa vidi v tem, da je “popolnoma nestrankarska kandidatka”.

Podobno tudi Prebilič, ki zatrjuje, da je “strankarsko neobremenjen”. Meni pa, da je v tokratni kampanji “velik poudarek na neki sredinskosti in neodvisnosti, o kateri volivce prepričujejo tudi kandidati, ki so jasno strankarsko profilirani in kandidirajo s podporo strank ali drugih političnih avtoritet”. Prebilič je kandidaturo sicer vložil s podporo stranke Vesna.

Kordiš medtem poudarja, da se je Levica v predsedniško tekmo podala, ker “v pahljači preostalih kandidatov nismo videli glasu, ki bi se postavil za običajne delovne ljudi”. Cigler Kralj pa največji izziv kampanje vidi v tem, da bo skušal “v svoji lastni identiteti nagovoriti tudi drugače misleče”.

Tudi na terenu za predsedniške kandidate ne bo počitka

S ciljem prepričati volivce, da 23. oktobra oddajo glas zanje, kandidati obljubljajo, da bodo tudi v prihodnjih tednih vendarle še vedno aktivno nadaljevali z delom na terenu.

Cigler Kralj in Logar tako denimo napovedujeta, da bosta v prihodnjem tednu nadaljevala z obiski po Sloveniji. Prvi, ki se v kampanjo podaja s sloganom En od nas, se bo med drugim udeležil jesenskega kmetijsko-obrtnega sejma v Komendi in vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi. Logar pa napoveduje, da se bo srečal tudi z več stanovskimi organizacijami, v petek se je tako že sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije, v ponedeljek pa se namerava udeležiti tudi dobrodošlice brucem na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Da bo v tednu, ko se začenja novo študijsko leto, več pozornosti namenil mladim, obljublja tudi Prebilič. Sicer pa poudarja, da želi delati na čim večji prepoznavnosti po vsej Sloveniji.

Tako Pirc Musarjeva kot v štabu Senčarjeve poudarjajo, da bosta kandidatki, kolikor bo le mogoče ob drugih aktivnostih, nadaljevali delo tudi na terenu. Da bo veliko med ljudmi, je sicer ob začetku kampanje napovedal tudi Bezenšek. Enako Kordiš, ki bo med drugim volivce poskušal prepričati med obiski večjih krajev in s sloganom Tvoj glas, tvoj predsednik. Brglez pa se bo po pričakovanjih konec tedna udeležil tudi volilnega kongresa svoje matične stranke SD na Ptuju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen