Papež Frančišek obžaluje rusko priključitev ukrajinskega ozemlja, Putina poziva h končanju vojne

0

Papež Frančišek je danes obžaloval rusko priključitev ukrajinskega ozemlja. Obenem je pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj konča vojno, ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa, naj bo odprt za pogovore. Obsodbo ruske aneksije so podali tudi predsedniki devetih držav članic zveze Nato.

“Globoko obžalujem žalostno situacijo, ki se je pojavila v zadnjih dneh, z novimi dejanji v nasprotju z načeli mednarodnega prava. To krepi tveganje za jedrsko stopnjevanje, stopnjuje se tudi zaskrbljenost pred katastrofalnimi posledicami brez možnosti nadzora po vsem svetu,” je papež dejal med današnjo opoldansko molitvijo.

Ruskega predsednika Putina je pozval, naj “ustavi to spiralo nasilja in smrti”, Zelenskega pa, naj bo “odprt za resne predloge za mir”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na mednarodno skupnost se je medtem obrnil s pozivom, naj naredi vse, kar je mogoče, da konča vojno, ne da bi se pri tem pustila pritegniti v nevarno zaostrovanje, in podpre prizadevanja za rešitev konflikta prek dialoga.

Kot piše AFP, je tokrat prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja, da je papež neposredno nagovoril Putina. Vseskozi poziva k poti dialoga, obenem pa obsoja vojno kot kruto in nesmiselno.

Na rusko aneksijo, ki je mednarodna skupnost ne priznava, so se danes odzvali tudi predsedniki devetih držav članic zveze Nato, pretežno z območja osrednje in vzhodne Evrope.

“Ponovno izražamo podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Ne priznavamo in ne bomo nikoli priznali ruskih poskusov priključitve kateregakoli dela ukrajinskega ozemlja,” so v izjavi zapisali predsedniki Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Severne Makedonije, Črne gore, Romunije in Slovaške.

Obenem so pozvali vse zaveznice Nata, naj v veliki meri okrepijo svojo vojaško pomoč Ukrajini, in izrazili podporo prizadevanjem Kijeva za pridružitev zavezništvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen