Nagrada Evropskega parlamenta Saharov letos ukrajinskemu ljudstvu

0

Nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme ukrajinsko ljudstvo, ki ga predstavljajo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izvoljeni predstavniki in civilna družba, je danes na zasedanju parlamenta v Strasbourgu sporočila predsednica te evropske institucije Roberta Metsola.

“Ta nagrada je za Ukrajince na bojiščih. Za tiste, ki so bili prisiljeni zbežati z domov. Za tiste, ki so izgubili sorodnike in prijatelje. za vse, ki so se uprli in se borijo za tisto, v kar verjamejo. Vem, da se pogumno ukrajinsko ljudstvo ne bo predalo, in tudi mi se ne bomo,” je poudarila Metsola.

Evropski parlament poudarja, da ukrajinsko ljudstvo plačuje visoko ceno v ruski invaziji na njihovo državo. Ne borijo se le za to, da bi zaščitili svoje domove, suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost, ampak na bojiščih tudi branijo svobodo, demokracijo, vladavino prava in evropske vrednote pred okrutnim režimom, ki skuša spodkopati demokracijo ter oslabiti in razdeliti Evropsko unijo, še piše v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

Zelenski se je na Twitterju zahvalil Evropskemu parlamentu za to nagrado in zapisal, da Ukrajinci vsak dan na bojiščih dokazujejo svojo zavezanost vrednotam svobode in demokracije. Kot je poudaril, je na tej poti zelo pomembna podpora držav članic EU.

Nagrado bodo podelili na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu 14. decembra.

Finalista za nagrado Saharov sta bila letos še ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange in kolumbijska komisija za resnico in spravo.

Evropski parlament nagrado Saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov. Lani je nagrado prejel ruski opozicijski politik Aleksej Navalni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen