Dr. Milan Zver: Evropski parlament je enoten v podpori iranski opoziciji v njenem boju za demokracijo

0

(4. oktober 2022) Evropske poslanke in poslanci so na seji v Strasbourgu razpravljali o smrti Mahse Amini in zatiranju protestnic in protestnikov za pravice žensk v Iranu.

“Po okrutnem umoru gospe Amini se je iransko ljudstvo ponovno prebudilo,” je v razpravi povedal dr. Zver in dodal, da se to ni zgodilo prvič, saj so podobni protesti v Iranu potekali leta 2019.  “Tokrat pa so v ospredju ženske in protesti obetajo spremembe,” je dejal evropski poslanec.

“Tako pred leti kot tudi danes iranski režim uporablja vse mogoče načine nasilja, da prepreči upornikom, da bi dosegli demokracijo in svobodo. Vesel pa sem, da je tokrat cel Evropski parlament dokaj enoten, da smo kot en glas v podporo iranski opoziciji v boju za demokracijo in svobodo,” je poudaril dr. Milan Zver.

Poslanec je tudi prepričan, da je tisto, kar Evropa potrebuje ta hip to, da bi vse evropske institucije glede vprašanja Irana bile bolj učinkovite. “Zadnja leta smo imeli dokaj medel pristop  proti režimu, ki je v tem času postal jedrska sila in ogroža regijo nasploh,” je zaključil dr. Milan Zver.

Ob robu seje so poslanke in poslanci naredili simbolno fotografijo v podporo vsem iranskim ženskam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen