Berlusconi razburja z izjavo o resničnem prijateljstvu s Putinom

0

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v torek povzročil razburjenje zaradi komentarjev o odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V pogovoru s člani svoje poslanske skupine Naprej Italija je dejal, da je znova v stiku s Putinom in da ga ima ruski predsednik za enega od svojih petih resničnih prijateljev.

“Znova sem v stikih s Putinom, kar pogosto,” je dejal Berlusconi na skrivaj posnetem posnetku, ki ga je objavila agencija LaPresse, in dodal, da mu je ruski predsednik za rojstni dan – Berlusconi ga je praznoval konec septembra – poslal 20 steklenic vodke in prisrčno pismo, sam pa mu je odgovoril s steklenicami italijanskega vina in prav tako prisrčnim pismom.

Berlusconijevi sodelavci, tudi verjetni prihodnji zunanji minister Antonio Tajani, so izjave naprej označili za stare zgodbe, vendar pa je na posnetku slišati, da 86-letni Berlusconi govori o tem, da ruski ministri pravijo, da je Zahod že v vojni z Rusijo, saj daje Ukrajini orožje in denar.

Zvečer so nato iz stranke Naprej Italija sporočili, da stališče Berlusconija glede vojne v Ukrajini ostaja skladno s stališčem Evrope in ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz stranke Bratje Italije, katere vodja Giorgia Meloni bo v prihodnjih dneh dobila mandat za sestavo vlade, pa so sporočili, da je Meloni solidarna z ukrajinskim narodom, ki ga je napadel Putin.

Meloni sicer za razliko od zaveznikov na desnem polu – Berlusconija in vodje Lige Mattea Salvinija – vseskozi podpira evropske sankcije proti Rusiji in ostro obsoja napad na Ukrajino, vendar pa številne v Italiji in tudi Evropi skrbi, ali bo nova vlada v Rimu ohranila dosedanjo politiko do Ukrajine. Časnik Repubblica je danes zapisal, da je Meloni talka proruskih zaveznikov.

Tako Berlusconi kot Salvini sta bila v preteklosti namreč znana po prijateljstvu s Putinom. Salvini je med volilno kampanjo dejal, da evropske sankcije proti Rusiji ne delujejo oziroma samo škodujejo Evropi. Vodja poslanske zbornice, sicer član Salvinijeve stranke, Lorenzo Fontana pa je pred dnevi menil, da bi se lahko zahodne sankcije proti Rusiji vrnile kot bumerang.

Vodja največje italijanske opozicijske Demokratske stranke Enrico Letta je Melonijevi sporočil, da njena koalicija škoduje interesom Italije. “To ni več folklora, to niso šale, nova večina spreminja usmeritev Italije,” je tvitnil.

Številni opozarjajo, da bi lahko Berlusconijeve izjave najbolj škodovale Tajaniju, ki si obeta položaj zunanjega ministra v novi vladi. Časnik Stampa je, sklicujoč se na vire v Bratih Italije, zapisal, da je Berlusconi morda “ubil” Tajanija. Po drugi strani je poslanec Bratov Italije Francesco Lollobrigida dejal, da je bil Tajani predsednik Evropskega parlamenta in je vedno podpiral zahodno zavezništvo.

V Bruslju danes zadeve niso želeli komentirati. Tiskovna predstavnica Evropske komisije je na novinarsko vprašanje odgovorila, da imajo države članice proste roke pri vzdrževanju stikov, seveda ob upoštevanju dogovorjenih evropskih politik. Dodala je, da ne obstaja prepoved stikov z ruskimi predstavniki, a bi na njih morali v prvi vrsti opozarjati na nesprejemljivost ruskega napada na Ukrajino.

Glede vodke – njen uvoz v EU je od aprila prepovedan – se medtem v Bruslju niso izrekli glede tega, ali prepoved uvoza velja tudi za darila.

Odzvali so se tudi v Evropskem parlamentu. Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, katere članica je Berlusconijeva Naprej Italija, je v Strasbourgu dejal, da mora Putin izgubiti vojno in da nikoli ne bodo prenehali podpirati Ukrajine. Weber je bil sicer že pred volitvami v Italiji v Evropskem parlamentu tarča kritik zaradi podpore Berlusconiju spričo sodelovanja njegove stranke v koaliciji s skrajno desnico.

V politični skupini Renew so Webra znova pozvali, naj obsodi Berlusconijeve navedbe, vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez pa je dejala, da dvomi v to, da bosta Weber in Berlusconi branila skupne evropske vrednote, kot zatrjujeta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen