V Londonu poteka zadnje slovo od kraljice Elizabete II., pogreba se je udeležilo okrog 2000 visokih gostov

0

V Londonu se je danes s pogrebnimi slovesnostmi začelo sklepno dejanje poslavljanja od nedavno preminule kraljice Elizabete II. Njeno krsto so iz poslopja parlamenta v sprevodu prepeljali v bližnjo Westminstrsko opatijo, kjer se je nato odvilo bogoslužje. Udeležilo se ga je okrog 2000 visokih gostov.

Ob 11.44 po srednjeevropskem času je sprevod s krsto kraljice Elizabete II. krenil iz najstarejšega poslopja parlamenta, Westminster Hall, kjer so se množice ljudi od minule srede poslavljali od najdlje vladajoče britanske monarhinje.

Sprevod s krsto na kočiji, ki jo je vleklo 142 pripadnikov britanske mornarice, se je napotil v približno 250 metrov oddaljeno Westminstrsko opatijo. Za njo so hodili vsi najvišji člani kraljeve družine – štirje kraljičini otroci na čelu s kraljem Karlom III. ter njegova sinova, princa William in Harry.

Znotraj opatije so se procesiji pridružili še nekateri drugi ožji člani družine, vključno z otrokoma prestolonaslednika Williama, devetletnim princem Georgeem in sedemletno princeso Charlotte.

V Westminstrski opatiji, kjer se je kraljica tudi poročila in bila kronana, se je nato odvilo pogrebno bogoslužje. To je tokrat v opatiji za monarha potekalo prvič od 18. stoletja, se je pa tu odvil pogreb kraljice matere leta 2002.

Bogoslužje je vodil dekan opatije David Hoyle, eno od beril je prebrala premierka Liz Truss. Pridigo je imel canterburyjski nadškof Justin Welby, ki je hvalil kraljičino življenje služenja Združenemu kraljestvu in skupnosti držav Commonwealth.

“Ljudje ljubečega služenja so redki v vseh poklicih. Voditelji ljubečega služenja so še redkejši. V vseh primerih pa bodo tisti, ki služijo, ljubljeni in se jih bodo spominjali, tisti, ki se oklepajo oblasti in privilegijev, pa bodo pozabljeni,” je dejal.

Med obredom je zbor med drugim zapel hvalnico, ki temelji na psalmu 23, Gospod je moj pastir, in ki je bila že del poroke kraljice s Philipom Mountbattnom leta 1947. Psalm številka 42 je bil na novo uglasben prav za kraljičin pogreb, glasbo pa naj bi navdihnila njena neomajna krščanska vera. Tudi več drugih psalmov je bilo v preteklosti že del kraljevih porok in Elizabetinega kronanja.

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice poleg krone s skoraj 3000 dragocenimi kamni krasi venec, ki je bil sestavljen v skladu z željami njenega sina Karla III. Rože izvirajo iz vrtov Buckinghamske palače in gradu Windsor, pa tudi iz kraljevega podeželskega domovanja, med njimi pa sta med drugim rožmarin, simbol spominjanja, in mirta, simbol srečnega zakona.

V opatiji se je zbralo okrog 2000 gostov, vključno s približno 500 predsedniki, premierji in člani tujih kraljevih družin. Med njimi sta predsednika ZDA in Francije Joe Biden in Emmanuel Macron ter ukrajinska prva dama Olena Zelenska. Pogreba se udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Bogoslužje se je končalo s fanfaro Last Post in dvema minutama tišine. Temu sta sledili še nacionalna himna in žalostinka, ki jo je zaigral kraljičin dudar.

Pogrebni sprevod se bo sedaj napotil proti Hyde Parku, njegovo pot pa bodo spremljali tisoči ljudi, ki bi se radi še zadnjič poklonili kraljici. Od tam bodo krsto s pogrebnim vozilom odpeljali v nekaj več kot 50 kilometrov oddaljeni Windsor.

V mestu se bo nato malo po 16. uri po srednjeevropskem času po ulicah odvil še en pogrebni sprevod s krsto, in sicer do kapele svetega Jurija v Windsorskem gradu, ki jo kraljeva družina pogosto izbira za poroke, krste in pogrebe. Ob koncu bogoslužja z 800 udeleženci bodo krsto spustili v družinsko grobnico.

Kraljica Elizabeta II. je umrla 8. septembra, stara 96 let, nasledil jo je njen sin Charles, zdaj kralj Karel III.

Kraljičin pogreb je prvi državniški v Združenem kraljestvu po smrti Winstona Churchilla leta 1965.

V Sloveniji je v času pogreba med 12. in 14. uro pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS. VAŠ Politikis.si z vami že 12 let.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen