To so biografije osmih uradnih predsedniških kandidatov: Od super kompetentnih kot je dr. Anže Logar do levičarskih zabavljačev ala Kordiš

5

Na volitvah predsednik republike 23. oktobra bodo volivci, kot kaže, lahko izbirali med osmimi kandidati, ki jih je potrdila DVK. Pet se jih bo za najvišjo funkcijo v državi potegovalo s podporo političnih strank, trije pa so v predsedniško tekmo vstopili s podporo volivcev. Med osmerico sta dve ženski.

STA objavlja kratke biografije kandidatov, ki bodo nastopili na predsedniških volitvah. Navedeni so po vrstnem redu vložitve kandidature na Državno volilno komisijo (DVK).

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS. VAŠ Politikis.si z vami že 12 let.

Gregor Bezenšek

Neodvisni kandidat je akademski glasbenik in humanitarec, rojen 29. aprila 1983. Prihaja iz Šentjurja. Kot glasbenik ustvarja in nastopa pod umetniškim imenom SoulGreg Artist, hkrati pa je umetniški vodja oblikovalskega studia. Širša javnost ga je spoznala kot soustanovitelja Društva za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan, ki sta ga z ženo ustanovila po tem, ko je njun sin izgubil bitko z redko neozdravljivo boleznijo. Z društvom pomagata otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam.

Janez Cigler Kralj

Kandidat NSi je univerzitetni diplomirani politolog, rojen 28. decembra 1978. Prihaja iz Komende. Dolgoletni član NSi je letos sedel v poslanske klopi, v prejšnji vladi pa je bil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pred tem je bil med drugim strokovni sodelavec poslanske skupine NSi, zaposlen je bil tudi na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije. V aktualnem sklicu DZ je do vstopa v predsedniško tekmo vodil tudi poslansko skupino NSi.

Vladimir Prebilič

Poleg funkcije župana Kočevja, ki jo nepoklicno opravlja od leta 2010, je 21. maja 1974 rojeni Prebilič tudi izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, kjer je doktoriral na področju obramboslovja. Sprva je bil aktiven v stranki SD, nato pa nastopal kot samostojni kandidat. Ima tudi izkušnje na mednarodnem področju, med drugim je podpredsednik skupine socialistov v kongresu Sveta Evrope. Bil je tudi poročevalec Sveta Evrope na področju napredka demokracije. Kandidaturo je vložil s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna.

Anže Logar

Neodvisni predsedniški kandidat, rojen 15. maja 1976 v Ljubljani, je dolgoletni član SDS. V DZ je bil prvič izvoljen leta 2014 in je poslanec že tretji mandat. Leta 2016 je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Na lokalnih volitvah je leta 2018 kandidiral za župana Ljubljane. V prejšnji vladi Janeza Janše je bil minister za zunanje zadeve, v prvi in drugi Janševi vladi pa je bil direktor vladnega urada za komuniciranje. Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva.

Nataša Pirc Musar

Pravnica z ostrim jezikom, ki se v predsedniški boj podaja s podporo volivcev, se je rodila 9. maja 1968 v Ljubljani. Profesionalno pot je začela kot novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija, nadaljevala pa na POP TV. Julija 2004 jo je DZ na predlog takratnega predsednika republike Janeza Drnovška izvolil na mesto pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja, nato pa je dva mandata opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke. Od leta 2014 deluje v pravni pisarni, ki jo je ustanovila.

Milan Brglez

Evropski poslanec, ki je predsedniški kandidat koalicijskih strank SD in Gibanja Svobode, se je rodil 1. septembra 1967 v Celju. Doktoriral je na Fakulteti za družbene vede, kjer je bil kot visokošolski učitelj mednarodnih odnosov tudi zaposlen. V državno politiko v stopil leta 2014 kot soustanovitelj in podpredsednik SMC. V času vlade Mira Cerarja je bil predsednik DZ. Po državnozborskih volitvah leta 2018 je prestopil v SD. Bil je tudi podpredsednik Rdečega križa Slovenije ter predsednik Šahovske zveze Slovenije.

Miha Kordiš

Kandidat Levice je bil rojen 6. marca 1989 in je diplomirani filozof in literarni komparativist. Prihaja iz Škofje Loke. S političnim delovanjem je začel že v gimnaziji, med študijem se je pridružil različnim študentskim skupinam in pobudam ter bil dejaven v študentskih organih. Med letoma 2011 in 2013 je bil član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze, zdajšnjega Inštituta za delavske študije. V DZ je bil prvič izvoljen leta 2014, poslanec je že tretji mandat.

Sabina Senčar

Ginekologinja, rojena 13. junija 1970, se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke Resni.ca. Po študiju na ljubljanski medicinski fakulteti se je najprej zaposlila v zdravstvenem domu Domžale, po zaključeni specializaciji iz ginekologije in porodništva pa poklicno pot nadaljevala na ginekološki kliniki v Ljubljani. Od leta 2012 deluje v zasebni ordinaciji. V javnosti se je izpostavljala s kritiko načinov spopadanja z epidemijo covida-19.

Št. komentarjev: 5
 1. Pubec pravi

  Superkompetenten je zato , ker je sdss?

 2. Karli pravi

  Kordiš bedak bo dobil 1% – od onih iz fotopuba.

 3. matej pravi

  Go Logar go!

 4. raft pravi

  Brglez in pa Kordiš nista vredna slovenskega zraka.

 5. raft pravi

  Pet uhićenih u BiH, na biralište donijeli stotine popunjenih listića
  ———————–
  Po preizkušenemu scenariju iz Slovenije. Tudi pri njih je na delu srbska peta kolona.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen