Eden najbolj priznanih kuharskih mojstrov v celotni regiji in vodja znane slovenske restavracije Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Tomaž Kavčič, je na Beograjskem sejmu spregovoril o svojem popotovanju v sam vrh svetovne kulinarične smetane.
Na predavanju, ki je združilo številne goste iz sveta kulinarike, je Kavčič razkril skrivnosti svojega kulinaričnega uspeha. »Ko ustvarjam, se postavim v vlogo gosta. Če sta življenje in delo v kuhinji včasih zelo zapletena, mora biti končni izdelek razmeroma preprost. Za gosta mora ohraniti 100 procentov okusa osnovnih sestavin,« je poudaril chef, ki je v preteklosti že bil glavni kuhar na večerji predsednika in premierja Črne Gore in Albanije, gostil pa je tudi turškega zunanjega ministra ter slavnega teniškega igralca Novaka Djokovića, njegovega očeta in strica.
V nadaljevanju je poudaril, da se je kot vse, kar se nam zgodi v življenju, tudi to zgodilo kot posledica odločitev in dejanj v preteklosti. »Osebno lahko rečem, da ga ni vrhunskega kuharja na svetu, ki si ne bi želel Michelinove zvezdice, sploh prve. Občutki, ki sem jih doživel, so bili vsekakor izjemni. Predvsem tisti pred razglasitvijo, ko nihče ni vedel, kakšne bodo ocene. Sam spomin na to navdušenje bo vedno dokaz Michelinove teže.« Ob tem je dodal, da je tako priznanje neprecenljivo pri promociji države kot vrhunske gastronomske in turistične destinacije.
»To je rezultat našega dosedanjega dela, korektnega odnosa do gostov, dobaviteljev in širše skupnosti. Ob tem moram posebej pohvaliti vlogo države. Hkrati pa upam, da bomo s sodelavci dokazali, da se zavedamo, da smo z Michelinovo zvezdico prevzeli tudi veliko odgovornost. Zdaj moramo to vrniti Slovencem. Zvezdice morajo ostati slovenske in pripomoči k dvigu dodane vrednosti slovenskega gostinstva in v širšem smislu tudi turizma. Zato se bo prispevek države v teh letih večkrat povrnil. Moram priznati, da so mi po krizi, ki jo je povzročia pandemija koronavirusa, ponudili kavarne in restavracije v Italiji, tudi v najbolj svetovno turistično prepoznavnih krajih. Kot lastnik Michelinove zvezdice bi bilo tam veliko lažje začeti podjetje, a na kaj takega niti pomislil nisem. To bi bila po svoje izdaja, kajti moja Michelinova zvezdica mora ostati slovenska in mora prispevati k slovenskemu turizmu, v dobro tistih, ki so jo plačali. Doslej sem bil uvrščen na različne lestvice brez neposrednega državnega nadomestila. Torej so bili ti uspehi bolj ali manj samo moji, osebni. Z Michelinovo zvezdico so stvari drugačne,« je še dejal zbranim gostom.