Putin: Zahod je pripravljen vsako državo “vreči pod avtobus” in iz nje narediti gojišče kriz

0

Konflikti v državah nekdanje Sovjetske zveze, vključno z Ukrajino, so posledica njenega razpada, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je s prstom pokazal na Zahod in dejal, da je ta pripravljen vsako državo “vreči pod avtobus” in iz nje narediti gojišče kriz, kar smo po njegovih besedah videli že velikokrat.

“Dovolj je pogledati, kaj se zdaj dogaja med Rusijo in Ukrajino ter kaj se dogaja na mejah nekaterih drugih članic Skupnosti neodvisnih držav. Vse to je seveda posledica razpada Sovjetske zveze,” je na televizijskem srečanju z vodji obveščevalnih služb nekdanjih sovjetskih držav dejal Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzporedno z vojno v Ukrajini so se namreč v različnih delih nekdanje Sovjetske zveze vrnili ali okrepili oboroženi spopadi. V zadnjem mesecu so denimo potekali med Kirgizijo in Tadžikistanom, kot tudi med Armenijo in Azerbajdžanom.

Putin je ob tem s prstom pokazal na Zahod in dejal, da ta “pripravlja scenarije za podžiganje novih konfliktov na postsovjetskem območju”. Po njegovi oceni je Zahod pripravljen uničiti vsako državo in jo spremeniti v gojišče kriz, revolucij in spopadov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Naši geopolitični nasprotniki in sovražniki, kot jih imenujemo v zadnjem času, so v zasledovanju svojih ciljev pripravljeni ‘vreči pod avtobus’ kogarkoli, katero koli državo, da ustvarijo primeren teren za krize, povzročijo revolucije in sprožijo masaker. To smo videli že velikokrat,” je poudaril Putin.

Ob tem je ocenil, da “unipolarna hegemonija nezadržno razpada” ter da se vzpostavlja “pravičnejši svetovni red”, s čimer se Zahod noče sprijazniti. “Priča smo oblikovanju novega svetovnega reda, kar je težaven proces,” je še dejal ruski predsednik, ki pogosto z nostalgijo govori o Sovjetski zvezi.

Njen razpad je večkrat označil za največjo geopolitično katastrofo 20. stoletja, njenega nedavno umrlega zadnjega voditelja Mihaila Gorbačova pa je pogosto kritiziral, češ da je bil on tisti, ki je dopustil, da je prišlo do razpada Sovjetske zveze.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen