Proruski separatisti v Lugansku in Donecku napovedali referendum o priključitvi Rusiji

0

Na proruskih separatističnih ozemljih v regijah Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine bo od 23. do 27. septembra potekal referendum o priključitvi k Rusiji, so danes poročali lokalni proruski predstavniki in ruski mediji. Do izvedbe referendumov prihaja v luči hitrega napredovanja ukrajinskih sil.

Referendum bo potekal v regijah Doneck in Lugansk, ki ju je ruski predsednik Vladimir Putin tik pred začetkom ofenzive proti Ukrajini priznal kot neodvisni državi. Njihova vključitev v Rusijo pa bi pomenila nadaljnjo zaostritev odnosov med Rusijo in Zahodom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev prihaja malo po tem, ko so nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in separatisti v regijah Doneck in Lugansk pozvali k hitri izvedbi referendumov predvsem zaradi napredovanja ukrajinskih sil.

Po besedah Medvedjeva bi Rusija z izvedbo referendumov Rusija lahko razširila svoj vojaški mandat in izkoristila vse svoje vojaške zmogljivosti za “samoobrambo” priključenega teritorija.

Podobno taktiko je Moskva sicer uporabila že leta 2014, ko si je z referendumom, ki ni bil mednarodno priznan, priključila ukrajinski polotok Krim.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen