Power-to-Heat: Na Dunaju z odvečno vetrno energijo ogrevajo gospodinjstva

0

V avstrijski prestolnici so poleg sežigalnice Spittelau zgradili še novo elektrarno, imenovano Power-to-Heat. V ogromnem grelniku vode odvečno vetrno energijo pretvarjajo v toploto in z njo ogrevajo okoliška gospodinjstva. Stavba je tako kot sežigalnica zgrajena v Hundertwasserjevem stilu, na njeni strehi pa lahko zaposleni celo vrtnarijo.

Dunajsko energetsko podjetje Wien Energie je ob sežigalnici odpadkov Spittelau zgradilo elektrarno, ki presežek vetrne energije pretvarja v toploto, s katero nato ogreva okoliška gospodinjstva. Naložba je stala 4,9 milijona evrov. Elektrarno sestavljata dva ogromna pretočna grelnika vode, vsak z močjo pet megavatov. Ob močnem vetru vetrne turbine pogosto proizvedejo presežek električne energije. Ker te ni mogoče shraniti, lahko predstavlja breme za električna omrežja. Elektrarna tako s pomočjo odvečne električne energije segreje vodo do 155 stopinj Celzija in jo pošlje v omrežje daljinskega ogrevanja.

Tako kot sežigalnica, ki je že od leta 1992 zaščitni znak Dunaja, je tudi stavba elektrarne Power-to-Heat zgrajena v Hundertwasserjevem stilu, okrašena z barvitimi mozaiki in okroglimi oblikami. Po načelu krožnega gospodarstva so za gradnjo med drugim uporabili reciklirane gradbene odpadke od rušenja starih zgradb. Za Hundertwasserjev slog sta značilna tudi neposredno vključevanje narave in poudarek na skupnosti. Zato je streha prekrita z zelenjem in zasnovana kot prostor za sprostitev. Zaposleni lahko na visokih gredah gojijo paradižnik, papriko in zelišča, čebelnjaki pa poskrbijo za še večjo biotsko raznovrstnost.

Nova elektrarna pametno povezuje sektorja električne energije in toplote ter pomembno prispeva k preprečevanju izpadov elektrike na Dunaju. S tem sistemom zagotavlja še večjo stabilnost omrežja in daljinsko ogrevanje na obnovljive vire. Tako zagotavljamo zanesljivo oskrbo z energijo in hkrati prispevamo k varovanju podnebja,” je ob odprtju povedal mestni minister Peter Hanke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen