Liz Truss – zunanja ministrica, ki bo postala tretja britanska premierka

0

Dosedanja britanska zunanja ministrica Liz Truss bo, potem ko so jo britanski konservativci izbrali za novo vodjo stranke, v torek prevzela tudi vodenje britanske vlade. Bo tretja ženska na tem položaju, nekateri pa jo primerjajo s prvo britansko premierko Margaret Thatcher.

Njen protikandidat za šefa konservativcev, nekdanji finančni minister Rishi Sunak, je v prvem delu tekme, ko so konservativni poslanci enega za drugim izločali kandidate za vodenje stranke in vlade, užival večjo podporo. Liz Truss pa je nato uspelo prepričati članstvo stranke, ki je imelo zadnjo besedo.

Njeno sporočilo je bilo jasno – zavzema se za znižanje davkov ter manj birokracije. V kampanji se je vzdržala napadov na predhodnika Borisa Johnsona, ki se mu je po izvolitvi tudi zahvalila. Liz Truss je za razliko do Sunaka Johnsonu ostala zvesta do konca, tudi ko so ga zaradi afer zapustili številni sodelavci.

Mary Elizabeth Truss je bila rojena 26 julija 1975 v levo usmerjeni družini univerzitetnega profesorja matematike in medicinske sestre. Njena mati je sodelovala v gibanju za jedrsko razorožitev, ki je močno nasprotovalo politiki tedanje premierke Margaret Thatcher.

Obiskovala je državno šolo v Leedsu, ki jo je kasneje označila za slabo, kar so ji v šoli zamerili, nato je na univerzi Oxford študirala politične vede, filozofijo in ekonomijo.

Politično kariero je začela pri liberalnih demokratih, ko je med drugim podpirala odpravo monarhije, a se je kmalu pridružila konservativcem.

Več poskusov, da bi bila izvoljena v parlament, ji je spodletelo, dokler ji ni konservativna stranka omogočila kandidature v tradicionalno konservativnem okrožju na vzhodu Anglije. Ko je prišlo na dan, da je imela nekaj let prej zunajzakonsko razmerje s torijskim poslancem, je bila sicer deležna pritiskov, naj se kandidaturi odpove, a je vztrajala in bila izvoljena, poroča BBC.

Od leta 2012 je bila državna sekretarka v več ministrstvih. Leta 2019 jo je premier Boris Johnson, ki ga je podpirala v boju za premierski položaj, imenoval za ministrico za zunanjo trgovino, dve leti kasneje je stopila na čelo zunanjega ministrstva.

Na referendumu je glasovala proti izstopu Združenega kraljestva iz EU. V časopisnem članku je pred glasovanjem zapisala, da bo brexit trojna tragedija, prinesel bo več pravil, obrazcev in zamud pri trgovanju z EU.

Kasneje je stališče spremenila, postala je zagovornica brexita, ki ga je označila za priložnost, da se kaj spremeni. Kot ministrica za zunanjo trgovino je vodila britanska prostotrgovinska pogajanja. Po imenovanju na čelo zunanjega ministrstva se je pokazala kot nepopustljiva pogajalka z EU glede Severne Irske.

Kot nepopustljiva se je izkazala tudi do Rusije po njenem napadu na Ukrajino februarja letos.

Za Margaret Thatcher in Thereso May bo tretja ženska na Downing Streetu 10.

Zaradi stila oblačenja in tudi poziranja pred kamerami – dala se je na primer fotografirati naslanjajoč se na tank – jo nekateri primerjajo z železno lady.

A komentator Financial Timesa Robert Shrimsley ocenjuje, da Truss ni naslednica Margaret Thatcher, temveč bolj Borisa Johnsona in njegove doktrine, ko bi “hkrati rad pojedel torto in jo držal v roki”. Zapisal je, da je Truss izbira konservativne stranke, ki ne mara težkih izbir, medtem ko je njen protikandidat Sunak pozival k finančni disciplini.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Liz Truss veljala za precej nesproščeno in retorično ne najbolj spretno osebo, a se je med kampanjo precej sprostila.

Kljub temu je imela nekaj spodrsljajev. Na vprašanje, ali je francoski predsednik Emmanuel Macron britanski prijatelj ali sovražnik, je precej nepremišljeno odgovorila, da se mora o tem še odločiti. Za škotsko premierko Nicolo Sturgeon pa je dejala, da le išče pozornost in da jo je najbolje ignorirati.

Od leta 2000 je poročena s Hughom O’Learyjem, s katerim imata dva otroka. Velja za ljubiteljico sirov in karaok.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen