Kdo po Borisu Johnsonu? Velika Britanija bo prihodnji teden dobila novega premierja oziroma premierko.

0

Danes se izteka glasovanje o novem šefu britanskih konservativcev, ki bo nato postal novi britanski premier. Člani stranke so izbirali med zunanjo ministrico Liz Truss in nekdanjim finančnim ministrom Rishijem Sunakom. Glede na napovedi anket se bo na Downing Street 10 kot tretja ženska doslej vselila dosedanja vodja diplomacije.

Iskanje novega šefa konservativcev se je začelo julija, ko je Boris Johnson po številnih odhodih svojih najbližjih sodelavcev odstopil s čela stranke ter napovedal, da se bo po izvolitvi naslednika umaknil tudi s premierskega položaja.

Johnsonov odstop je bil posledica številnih afer, v katere se je zapletel sam oziroma njegovi sodelavci, njegova podpora v stranki in v javnosti pa je strmoglavila.

V tekmo za nasledstvo se je podalo osem kandidatov. O njih so v več krogih glasovali poslanci konservativne stranke in na koncu sta v igri ostala le 42-letni Sunak, čigar odstop je v veliki meri pripomogel k odstopu Johnsona, in 47-letna Truss, ki mu je ostala zvesta do konca.

O njiju so nato odločali člani stranke na glasovanju, ki je od začetka avgusta potekalo po pošti. Glasovnice so morali poslati do danes, izid pa bodo obelodanili v ponedeljek.

Dan kasneje naj bi Johnson kraljici Elizabeti II. predal odstopno izjavo, monarhinja pa bo nato imenovala naslednika ali naslednico. Običajno dogodek poteka v Buckinghamski palači, tokrat pa se bo Johnson odpravil v dvorec Balmoral na Škotskem. 96-letni kraljici bo s tem prihranil pot v London.

Glede na napovedi se prepričljiva zmaga na strankarskem glasovanju obeta dosedanji zunanji ministrici. Imela naj bi namreč za več kot 30 odstotnih točk prednosti.

Pri odločanju naj bi glavno vlogo igrala osebnost kandidata oziroma kandidatke, manj so se člani stranke ozirali na obljube. Po škandalih, v katere je bil vpleten Johnson, je v julijski anketi YouGov med člani konservativcev polovica vprašanih namreč dejala, da se jim zdi najpomembneje to, da bo novi šef pošten in z integriteto.

Poleg tega si jih večina želi vrnitve h konvencionalnim konservativnim vrednotam, kot so nizki davki. Slednji so ključna točka v programu Liz Truss, medtem ko Rishi Sunak protikandidatko obtožuje, da ljudem obljublja nemogoče v času, ko se država sooča z desetodstotno inflacijo, ki naj bi čez zimo še narasla.

Po oceni analitikov je Trussova med kampanjo bolje oblikovala svoje glavno sporočilo volivcem. Politolog John Curtice je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je vsakomur jasno, da ključna točka zanjo znižanje davkov, medtem ko glavnega sporočila Sunaka ni bilo mogoče razbrati.

Analitik Tim Bale pa je ocenil, da se je kandidatka v kampanji bolj približala navadnim ljudem, medtem ko Sunaka povezujejo z elitami. Vnuk priseljencev iz Indije, ki je poročen z milijonarko, je poleg tega izpadel kot izdajalec, saj je v zadnjem trenutku zapustil Johnsona.

Če bo Liz Truss res zmagala, bo tretja ženska na Downing Streetu 10, za Margaret Thatcher (1979-1990) in Thereso May (2016-2019). Sunak pa bi bil ob morebitni zmagi prvi nebeli britanski premier.

V Združenem kraljestvu sicer ni nič nenavadnega, da pride do menjave na čelu vlade sredi mandata. Vladajoča stranka namreč ob odhodu premierja ni zavezana k razpisu predčasnih volitev. Tudi Margaret Thatcher je po odstopu leta 1990 na čelu vlade nasledil dotedanji finančni minister John Major.

A dejstvo, da v državi s 67 milijoni prebivalcev o novem premierju odloča le približno 200.000 članov konservativne stranke oziroma 0,3 odstotka prebivalstva, je deležno kritik.

Poleg tega struktura članstva vladajoče stranke nikakor ne odraža strukture britanskega prebivalstva, v stranki namreč prevladujejo starejši beli moški, ki so nadpovprečno premožni.

Po poročanju AFP je 39 odstotkov članov konservativcev starejših od 65 let, medtem ko je v celotni britanski populaciji ta delež 20-odstoten. 96 odstotkov je belcev, medtem ko je v splošni populaciji delež za deset odstotnih točk nižji. Dve tretjini članov stranke so moški.

Kaj bo v prihodnje počel 58-letni Johnson, ki se je julija od poslancev poslovil z besedami Hasta la vista, baby, ni znano. Številni na Otoku pa napovedujejo, da bo spletkaril iz ozadja.

“Menim, da se še ni popolnoma odpovedal zamisli, da bi stranko čez dve leti popeljal na volitve,” je za AFP dejal Bale.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen