Hamas v Gazi usmrtil pet ljudi, tudi domnevna izraelska sodelavca

0

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je usmrtilo pet Palestincev, so danes sporočili z notranjega ministrstva gibanja. Dva Palestinca so usmrtili zaradi domnevnega sodelovanja z Izraelom, tri pa so spoznali za krive umora. To so prve usmrtitve v Gazi po letu 2017, poročajo tuje tiskovne agencije.

Eden izmed domnevnih sodelavcev je bil prebivalec mesta Han Junis na jugu Gaze. Obsojen je bil, ker naj bi leta 1991 Izraelu posredoval “informacije o pripadnikih odpora, njihovih prebivališčih (…) in lokacijah raketnih izstrelišč”, so sporočili iz Hamasa.

Drugi pa je bil po navedbah gibanja obsojen, ker naj bi leta 2001 Izraelu posredoval obveščevalne podatke, “zaradi katerih so izraelske sile napadle in ubile državljane”.

Hamas je v zadnjih letih več ljudi obsodil na smrt zaradi sodelovanja z Izraelom, tokratne usmrtitve pa so prve od maja 2017. Tako za sodelovanje z Izraelom kot za umor je na območju Gaze zagrožena smrtna kazen.

Hamas je druga največja palestinska organizacija, za politično stranko Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Leta 2007 je prevzel oblast na območju Gaze, ZDA, EU in Izrael pa ga obravnavajo kot teroristično organizacijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen