Dr. Milan Zver: Kdaj lahko pričakujemo spremembo formule, ki določa visoke cene električne energije?

0

(17. september 2022) Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil pisno poslansko vprašanje v povezavi z formulo za določanje cene električne energije.

Kot opozarja evropski poslanec trenutne visoke cene električne energije ne določa trg, ampak formula Evropske komisije, katere namen je zmanjšati delež ogljičnih virov v strukturi proizvodnje električne energije. V tej formuli prav cena plina, ki je manjšinski energent pri proizvodnji električne energije, določa končno ceno električne energije.

“Evropska komisija je med slovenskim predsedovanjem že decembra lani obljubila spremembo formule do konca marca in uvedbo konec maja letos. Ker se to še vedno ni zgodilo, danes državljani in predvsem podjetja plačujejo visoke cene električne energije,” opozarja evropski poslanec dr.Milan Zver in dodaja, da čeprav je imela formula prvotno dober namen, je danes škodljiva. “Milijardni dobički preprodajalcev električne energije (in CO2 kuponov) na EU trgih zavirajo popolnoma logično rešitev, ceno za to pa plačujemo vsi ostali. Cene za januar, ki se sedaj pojavljajo na t.i. borzi, gredo preko 1000 evrov za megavatno uro in predstavljajo grožnjo velikega padca tako standarda kot gospodarske proizvodnje in evropskega načina življenja,” izpostavlja dr. Milan Zver, ki zato na Evropsko komisijo naslavlja vprašanje:

Zakaj Evropska komisija še vedno odlaša z uvedbo obljubljenih ukrepov za omejitev vpliva cen plina na ceno električne energije ter kdaj lahko pričakujemo ublažitev rastočih cen elektrike?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen