Z eno največjih sončnih elektrarn na strehi v Sloveniji na poti zelenega prehoda

0

Salonit Anhovo na podlagi razvojnih načrtov do leta 2025 načrtuje več kot tretjino elektrike, potrebne za proizvodni proces, pridobivati iz lastnih obnovljivih virov energije. Na strehah hal v kamnolomu v Anhovem trenutno že obratuje sončna elektrarna, katere površina je primerljiva z velikostjo enega in pol nogometnega igrišča.

Izgradnjo elektrarn je izvedlo podjetje Interenergo, ki s tem širi investicije v sončne elektrarne po modelu energetskega pogodbeništva. Predvidena letna proizvodnja električne energije je 2.120 megavatnih ur, kar je toliko elektrike, kot jo na letni ravni porabi približno 500 povprečnih gospodinjstev. Z elektrarno bodo zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za 995 ton na leto.

Dejan Zwitter, član uprave Salonita Anhovo, je ob tem dodal, da je izgradnja tako velike sončne elektrarne v manj kot enem letu resničen uspeh. »Čestitam celotni ekipi, ki je za to trdo delala. V bodoče si želimo podobne projekte izvesti še hitreje, saj nam to narekujeta naša odgovornost do naslednjih generacij in tudi skrb za delovna mesta, saj se moramo vsak dan truditi, da ostanemo konkurenčni. Zeleni in ogljično nevtralen vir električne energije je konkreten korak Salonita Anhovo na poti do uresničitvi dolgoročne vizije ogljične nevtralnosti. Temu bodo sledili še mnogi razvojni koraki. V veliko veselje mi je, da pri tem sodelujemo s tako zavzetimi in odzivnimi partnerji kot je družba Interenergo,« je še dodal.

Z lastno proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije podjetja v precejšnji meri poskrbijo tudi za energetsko samozadostnost. Poleg energetskih in finančnih prihrankov pa je boniteta tovrstnih rešitev še zmanjšanje odvisnosti od volatilnosti cen energentov. Direktor energetskih storitev Interenerga, Mohor Vrhovnik, je ob tem povedal: »Izgradnja sončnih elektrarn, ki so med največjimi v Sloveniji, nam je kljub izjemno turbulentnim časom uspela v zelo kratkem času, hkrati pa vse trenutne okoliščine, kot so višanje cen energentov, dobavna kriza in politike EU kažejo, da je bila odločitev Salonita Anhovo za prehod na brezogljični vir električne energije strateško modra. Verjamemo, da bo v prihodnje takšnih odločitev podjetij v Slovenji še več, v Interenergu pa bomo še naprej na voljo vsem potencialnim partnerjem za hitro in kakovostno realizacijo njihovih zelenih namer.«

Sodelovanje med Interenergom in Salonitom Anhovo pa z začetkom obratovanja omenjene sončne elektrarne še ni zaključeno, saj je v teku gradnja dodatnih 1,5 MW sončnih elektrarn na strešnih površinah, ki bodo v obratovanje prešle jeseni letos.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen