V Moskvi slovo od ubite Darje Dugine, Putin ji je posthumno podelil red zaslug za pogum

0

V Moskvi se je danes na pogrebu Darje Dugine, ubite hčere vplivnega ruskega ideologa, zbralo več sto ljudi. Med njimi so bili tudi politiki, ki so jo označili za mučenico, katere smrt da mora spodbuditi ruske vojake v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dugina, hči ultranacionalista in tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, Aleksandra Dugina, je bila ubita v soboto v napadu z avtomobilom bombo blizu Moskve, ko se je vračala s festivala, ki se ga je udeležila z očetom. Ruska obveščevalna služba FSB za napad obtožuje ukrajinsko varnostno službo. Kijev zanika, da bi imel kar koli opraviti z umorom.

Ruski politiki in prijatelji 29-letne novinarke in politologinje, so se sprehodili mimo temne lesene krste v dvorani moskovskega televizijskega centra Ostankino, da bi se poslovili od Dugine, položili cvetje in izrazili sožalje njenim staršem. Na črni steni za krsto je visela velika črnobela fotografija preminule, ob krsti pa je bil tudi red zaslug za pogum, ki ga je Dugini posthumno podelil ruski predsednik Putin.

“Umrla je za ljudi, za Rusijo, na fronti. Fronta je tukaj,” je na pogrebni slovesnosti poudaril 60-letni Dugin.

Družinski prijatelj Konstantin Malofejev, ultranacionalistični tajkun, je Dugino označil za mučenico. Dodal je, da je zaradi njene smrti še pomembneje, da Rusija zmaga v vojni v Ukrajini. Kontroverzni poslanec Leonid Slucki pa je pozval, da bi po koncu “denacifikacije”, kot ruske oblasti tudi označujejo vojno v UKrajini, po Dugini poimenovali trg v Kijevu.

Dugina je sicer veljala za vneto zagovornico ruske vojne proti Ukrajini, ki traja že pol leta.

Ruska obveščevalna služba FSB je v ponedeljek sporočila, da je rešila primer. Odgovornost za napad je pripisala ukrajinski državljanki Nataliji Vovk. Ta naj bi najela stanovanje v zgradbi, kjer je živela Dugina, in ji sledila z avtomobilom. FSB s tem nakazuje, da naj bi bila žrtev napada Dugina. Po napadu naj bi Ukrajinka pobegnila v Estonijo, kar so estonske oblasti že zanikale.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da ne more biti usmiljenja do tistih, ki stojijo za bombnim napadom. “Upamo, da bo preiskava kmalu končana. Glede na izsledke te preiskave ne more biti usmiljenja za tiste, ki so organizirali, ukazali in izvedli bombni napad,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Lavrov na novinarski konferenci v Moskvi.

Ruski mediji medtem poročajo, da si je Dugina v zadnjem trenutku sposodila očetov avtomobil, kar bi lahko pomenilo, da je bil tarča napada Dugin.

Številni ruski opozicijski politiki, med katerimi mnogi zaradi preganjanja v domovini živijo v izgnanstvu, se ob tem sprašujejo, zakaj je FSB primer Dugine rešila v le dveh dneh, mnogi politični umori v Rusiji pa ostajajo nerešeni več let.

Po poročanju britanskega BBC se vrstijo tudi opozorila, da bi umor Dugine lahko veljal za izgovor za okrepitev ruskih napadov v Ukrajini ter za povečanje represije v Rusiji.

Kijev zanika vpletenost v umor. “Za naše fante in dekleta imamo pomembnejše naloge … To je naredila FSB in zdaj zvrača krivdo na eno od naših državljank,” je za ukrajinsko televizijo dejal sekretar varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je dejal, da ruska propaganda živi v pravljici in da je napad z avtomobilom bombo posledica rivalstva med ruskimi tajnimi službami, še poroča BBC.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen