V Firencah bodo obnovili znamenite vrtove Boboli, prenova bo trajala kar osem let

0

V Firencah bodo obnovili znamenite renesančne vrtove Boboli, ki so pod okriljem Galerije Uffizi. V projekt prenove nameravajo vložiti 50 milijonov evrov, je naznanil direktor galerije Uffizi Eike Schmidt. Štiriintrideset hektarjev obsegajoč vrt za renesančno palačo Pitti je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Italiji.

Prenova, ki naj bi trajala osem let, po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA predvideva restavriranje in obnovo skulptur in fontan v parku, optimizacijo vodnih virov, odprtje novih prostorov in preureditev obstoječih s številnimi novimi storitvami za obiskovalce.

Med drugim bodo posodobili sistema razsvetljave in video nadzora. “Želimo, da bi vrtovi Boboli postali najlepši muzej na prostem na svetu,” je povedal Schmidt. Prenovo nameravajo financirati s prihodki od prodaje vstopnic za galerijo Uffizi.

V vrtovih Boboli, ki so bili za javnost odprti leta 1766, letno naštejejo milijon obiskovalcev. Park je bil prvotno zasnovan za florentinsko družino Medičejcev in je eden prvih in najpomembnejših primerov t. i. italijanskega vrta. Bil je vir navdiha za številne evropske dvore. Krasijo ga antični in renesančni kipi ter fontane in grote. Vpisan je na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen