Netflix v resnici nikoli ni bil ‘tech’ podjetje, ampak postaja tradicionalno medijsko podjetje

0

Za Netflixom je do sedaj slabo leto. Aprila so pri podjetju razkrili, da so prvič po letu 2011 izgubili naročnike. Njegove delnice so letos padle za več kot 60 %.

Kljub temu njegove nedavne težave morda niso začetek spirale navzdol ali začetek konca za pretočnega velikana. Namesto tega je znak, da Netflix postaja bolj tradicionalno medijsko podjetje.

Netflix (NFLX) je bil prvotno ocenjen kot veliko tehnološko podjetje, del akronima Wall Streeta, “FAANG”, ki je pomenil Facebook (FB), Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Netflix in Google (GOOG). Wall Street je nekoč ocenil podjetje na približno 300 milijard dolarjev – številka, ki je enaka številnim velikim tehnološkim podjetjem, ki pa jih Netflixov poslovni model na koncu ni mogel doseči.
“Mislim, da je bil Netflix izjemno precenjen,” je za CNN Business povedala Julia Alexander, direktorica strategije pri Parrot Analytics. “Za razliko od tistih podjetij, ki imajo različne lovke, Netflix nima veliko lovk.”

Toda Netflix v resnici nikoli ni bil tehnološko podjetje. Da, podjetje se je zanašalo na rast števila naročnikov kot mnoga podjetja v tehnološkem svetu, vendar je njegova rast števila naročnikov temeljila na filmih in TV-oddajah, ki so jih ljudje želeli gledati in za katere so želeli plačati. Zato je Netflix bolj kot studio v Hollywoodu kot tehnološko podjetje v Silicijevi dolini.
Netflix je bil veliko bolj podoben tehnološkemu podjetju kot na primer, Disney, Comcast, Paramount ali matično podjetje CNN Warner Bros. Discovery. Toda ko so ta tradicionalna medijska podjetja postala veliko bolj podobna Netflixu, je Netflix posledično začel posnemati strategije svojih tekmecev: začel bo prikazovati oglase in bo začel objavljati serije po korakih štetih v tednih in mesecih, ne pa vse naenkrat.
Netflix je dejal, da bo njegova cenejša stopnja oglasov in omejevanje deljenja gesel morda prišla naslednje leto. Za svoj oglasni posel sodeluje z Microsoftom (MSFT).

“Mislim, da poteze Netflixa v mnogih pogledih kažejo na prehod iz tehnološkega podjetja v medijsko podjetje,” je za CNN Business povedal Andrew Hare, višji podpredsednik raziskav pri Magidu. “Z uvedbo oglasov, zatiranjem deljenja gesel, serijami kot je ‘Stranger Things’, ki eksperimentirajo z razporejenimi izdajami, vidimo, da Netflix vsak dan bolj spominja na tradicionalno medijsko podjetje.”
Hare je dodal, da je nekdanja poslovna strategija Netflixa, ki je bila “nekoč nedotakljiva, zdaj vržena skozi okno.”
“Nekoč je Netflix prisilil Hollywood, da gre iz cone udobja. Pretočnost so pripeljali v ameriško dnevno sobo,” je dejal. “Zdaj se zdi, da bi Netflix potreboval nekaj bolj običajnih praks.”
Pri Netflixu trenutno “izvajajo veliko teh strateških potez, ko dozorevajo in prehajajo v naslednjo fazo kot podjetje,” je opozoril Hare. To vključuje osredotočanje na denarni tok in prihodke in ne le na rast.
“Z drugimi besedami, posel stare šole,” je še dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen