Navalnega v kazenski koloniji po ustanovitvi sindikata premestili v samico

0

Ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega so v kazenski koloniji, kjer prestaja zaporno kazen, premestili v samico, je sporočil na Twitterju. Nedavno je ruske oblasti razjezil njegov načrt za ustanovitev sindikata v zaporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti naj bi premestitev v samico domnevno utemeljile s tem, da Navalni med sprehodom po dvorišču v zaporu kljub ukazu tri sekunde ni držal rok za hrbtom, je zapisal v izjavi na Twitterju.

“Direktiva je očitno prišla iz Moskve. Celo po strogih standardih ruskih zaporov je pošiljanje v kazensko celico samo za tri sekunde brez rok za hrbtom preveč,” je še zapisal ruski opozicijski voditelj.

Navalni je sporočil tudi, da je že prejšnji teden tri dni preživel v samici, veliki tri krat tri metre – domnevno zato, ker si ni zapel gumbov. Na Twitterju je zapisal: “Spet sedim sam s knjigo v svoji peklenski omari. To je precej dolgočasno. Mislim, da se moram naučiti meditirati.”

Navalni trenutno prestaja kazen, ki mu je bila izrečena zaradi domnevne goljufije, vendar jo mnogi vidijo kot poskus utišanja enega najbolj glasnih nasprotnikov Kremlja. Zaprt je v kazenski koloniji 6 v Melekhovu, približno 260 kilometrov severovzhodno od Moskve.

Rusko sodstvo je sicer po splošnem mnenju pod nadzorom Kremlja, aktivisti za človekove pravice pa so mu večkrat očitali samovoljne in pristranske sodbe, poroča dpa.

Navalni je avgusta 2020 komaj preživel poskus zastrupitve s kemičnim sredstvom novičok, za kar krivi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen