Ministrstvo za pravosodje za ničelno stopnjo tolerance do spolnega nasilja

0

Ministrstvo za pravosodje se zavzema za ničelno stopnjo tolerance do spolnega nasilja, žrtve pa je družba dolžna zaščititi in jim pomagati, je v današnjem odzivu na primere domnevnih spolnih napadov navedla ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in žrtve spolnega nasilja spodbudila, da vsakršen napad prijavijo pristojnim organom.

Ministrico žalosti, da “smo kot družba še vedno na točki, ko je v takšnih situacijah vedno znova treba poudariti tisto, kar bi moralo biti popolnoma samoumevno: namreč, da je vsakršno nasilje zavržno in nesprejemljivo”. To še toliko bolj velja za spolno nasilje, ki je v Sloveniji strašljivo pogosto, so ministričine besede zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Spolno nasilje se po njenih besedah v Sloveniji najpogosteje pojavlja v okviru odnosov med osebami, ki se med seboj poznajo, spolnim zlorabam pa je treba posvetiti posebno pozornost, saj so že ob tako hudi stiski zaradi same spolne zlorabe, žrtve pogosto izpostavljene še stigmatizaciji v javnem in zasebnem življenju.

Na domnevne spolne napade so se ponovno odzvali tudi na policiji, kjer so zapisali, da skupina policistov in kriminalistov zadevo intenzivno preiskuje.

Na policiji so poudarili še, da lahko žrtve policistom popolnoma zaupajo, saj bodo storili vse, da se kazniva dejanja zoper njih ne bodo ponovila. Na policiji pozivajo vse oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji, in sicer na najbližji policijski postaji, na interventno številko 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanja.

Pozivajo tudi druge osebe, ki imajo informacije o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, kar lahko naredijo tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave. Informacije o prijavi spolnega in drugega nasilja je mogoče dobiti tudi na spletni strani policije.

Odzvali so se tudi na očitke o prepočasni preiskavi domnevnih spolnih napadov ter zapisali, da lahko preiskovalna dejanja, kot na primer hišno preiskavo, odredijo le, “ko so izpolnjeni visoki dokazni standardi, ki so varovalka pred samovoljnimi posegi policije v pravice ljudi”.

V Sloveniji pa je po bil besedah ministrice za pravosodje v zadnjem letu na področju preprečevanja spolnega nasilja in zaščite žrtev storjen velik skok, saj smo zastareli kazenskopravni model prisile nadomestili z modelom soglasja po načelu “samo da pomeni da”. Po spremembi gre tako za kaznivo dejanje v vsakem primeru, ko žrtev ni soglašala s spolnim odnosom ali drugimi spolnimi dejanji.

Nekateri mediji so v zadnjih dneh pisali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen