Mednarodni dan piva obeležili s prav posebnim pivom

0

Ob mednarodnem dnevu piva je pripravilo Združenje slovenskih pivovarn pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij srečanje na lokaciji pivovarne Zajc v vasici Reka pri Cerknem, na katerem so v ospredje postavili izzive in trende v industriji. Prvič so predstavili tudi posebno pivo, ki so ga člani Združenja skupaj zvarili. S pomočjo vrhunskega slovenskega cicerona Sama Žabkarja pa so povezali okuse odlične kulinarike lokalnih ponudnikov z različnimi stili piv slovenskih pivovarjev.

Na srečanju so bili prisotni vsi, ki so povezani s proizvodnjo piva in njegovo potrošnjo, kot tudi dobavitelji surovin, proizvajalci pivovarske opreme, predstavniki in lastniki barov ter restavracij, turizma in vseh, ki imajo radi pivo, tam pa so bili tudi predstavniki stroke. V svojih vrstah so gostili podpredsednika evropskega poslanskega kluba piva Franca Bogoviča.

V obdobju do leta 2019 je evropska pivovarska scena doživljala razcvet, saj je vsako leto v EU nastalo preko tisoč novih pivovarn. Hiter razmah pivovarstva je upočasnila epidemija covida-19. V Sloveniji je pivovarstvo doživelo prvi razcvet že takoj po osamosvojitvi, drugega še večjega pa po letu 2016, ko se je za vse male neodvisne proizvajalce piva prepolovila stopnja trošarine. Leta 2021 je bilo registriranih več kot 100 trošarinskih zavezancev za pivo. Po velikem padcu prodaje v letu 2020 (pri nekaterih malih pivovarjih tudi za 50 %), se je branža morala prilagoditi novim tržnim razmeram in spremenjenim navadam potrošnikov. Potrošnja piva v Sloveniji je v letu 2021 glede na leto 2020 nekoliko porasla in je presegla 1,6 mil hl piva, letna poraba na prebivalca tako znaša 77 litrov.

Ob pregledu trendov so sodelujoči ugotovili, da je nizko alkoholna in brezalkoholna piva že dolgo niso več novost, njihova potrošnja in zanimanje zanje pa iz leta v leto narašča. V Sloveniji še vedno predstavljajo relativno majhen delež skupne prodaje, ta se giblje okrog 4 %, vendar pa svetovni trendi kažejo na porast porabe takšnega piva.

Skupno pivo ZSP za mednarodni dan piva (MDP)

Skupno pivo Združenja slovenskih pivovarn pri GZS je bilo prvič predstavljeno dopoldan na dogodku v sami pivovarni. Gre za nizko alkoholno pivo s 3,5 volumskih % alkohola, ki sodi v skupino lahkih ale piv, stil pa je session IPA. Vsebuje samo slovenske hmelje. Ustvarjalci tega piva ga imenujejo MDP 2022, serija 1.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen