Kitajska začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana, oborožene sile Tajvana v bojni pripravljenosti

0

Kitajska je danes začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vaje vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

Vojaške vaje so se začele okoli 12. ure po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem času), po poročanju kitajskih državnih medijev pa vključujejo tudi “streljanje v živo” v vodah in zračnem prostoru okoli Tajvana, ki ga Peking obravnava kot del svojega ozemlja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za največje vojaške vaje Kitajske v vodah Tajvana. Bojni manevri bodo potekali na šestih večjih območjih okoli otoka, trajali pa naj bi do nedelje opoldne, je poročala kitajska državna televizija CCTV, ki ob tem še navaja, da naj se v tem času ladje in letala izogibajo omenjenih voda in zračnega prostora. Na nekaterih območjih naj bi vaje potekale vsega 20 kilometrov od tajvanske obale.

Vietnamski letalski prevoznik Vietnam Airlines je tako danes sporočil, da je začel spreminjati svoje letalske poti, med drugim do Japonske in Južne Koreje ter ZDA, da bi se izognil zračnemu prostoru v bližini Tajvanske ožine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski državni časnik Global Times je ob sklicevanju na vojaške analitike zapisal, da gre za vaje “brez primere” in da bodo rakete prvič letele preko Tajvana. Po poročanju časnika bo to prvič, da bo kitajska armada “izstrelila bojne rakete dolgega dosega” čez Tajvansko ožino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Manevri z obsežnim strelskimi vajami so medtem po poročanju dpa v polnem zamahu.

Vzhodno vojaško poveljstvo kitajske vojske (PLA) je sporočilo, da so bile danes v Tajvanski ožini, ki ločuje Tajvan od celine, in vzhodno od otoka izstreljeni izstrelki dolgega dosega. Kitajska armada je pri tem izvedla “natančne napade” z namenom vadbe, je poročala kitajska televizija.

Po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva je Kitajska izstrelila več balističnih raket dongfeng v vode okoli severovzhodne in jugozahodne obale Tajvana. Ministrstvo v Taipeiju je sporočilo, da je v odgovor na izstrelitev aktiviralo obrambne sisteme, poroča Reuters.

Obrambno ministrstvo Tajvana je sicer že pred tem sporočilo, da so njihove oborožene sile v bojni pripravljenosti in da vojaške vaje pozorno spremljajo. Tajvan je pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal, so zatrdili.

“Ministrstvo za nacionalno obrambo poudarja, da bo podpiralo načelo priprave na vojno brez iskanja vojne in z držo, da ne bo stopnjevalo konfliktov in povzročalo sporov,” so sporočili v Taipeju, kot povzema AFP.

Kitajski so očitali, da je namenoma izbrala območja in obseg vojaških vaj, da bi kršila status quo Tajvana in spodkopala regionalni mir.

Kitajske vojaške vaje so odgovor na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Pelosi v torek in sredo na Tajvanu. Njen obisk je močno razburil Peking, kjer so ga obsodili kot “izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu”.

Obisk Pelosijeve je bil najvišji obisk ameriškega politika na Tajvanu v zadnjih 25 letih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen