Energoatom opozarja na nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi iz nuklearke v Zaporožju

0

V ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi, je danes sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. V zadnjem dnevu so ruske sile po njegovih navedbah znova obstreljevale območje nuklearke. Ruska stran pa trdi, da je za obstreljevanje odgovorna ukrajinska vojska.

“Zaradi občasnega obstreljevanja je bila poškodovana infrastruktura elektrarne, obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, velika pa je tudi nevarnost požara,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil Energoatom.

Od poldneva (od 9. ure po srednjeevropskem času) jedrska elektrarna “deluje s tveganjem kršitve standardov sevalne in požarne varnosti”, je sporočil ukrajinski operater.

Ruska vojska je po navedbah Energoatoma v zadnjem dnevu “večkrat obstreljevala” območje te največje jedrske elektrarne v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je za obstreljevanje odgovorna ukrajinska vojska, ki je v zadnjem dnevu “trikrat obstreljevala območje elektrarne”.

“Skupaj je bilo izstreljenih 17 izstrelkov,” je ministrstvo zapisalo v sporočilu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer znova posvaril pred morebitno katastrofo v oblegani jedrski elektrarni, potem ko je zaradi izpada električne energije v četrtek prišlo do izredne zaustavitve dveh reaktorjev.

Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. V petek so daljnovode popravili, ukrajinske oblasti pa so potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen